Markant nedgang i smak og næringsinnhold i frukt og grønt for å øke profitt

Forsker hos Bioforsk, Michel Verheul, utalte til «TV2 Hjelper deg» at tomater ofte høstes grønne og modnes på lager, og dermed mister anslagsvis opptil 70% av smaken – og at næringsinnholdet også sterkt reduseres på grunn av dette. Alt for å gjøre tomaten så billig som mulig. Men når så mye av næringsinnhold og smak blir borte – er det ikke mye igjen av tomatens opprinnelige form!

Denne problematikken gjelder ikke bare tomater så klart, mange typer frukt og grønnsaker høstes tidlig og lagres på store lagre sterkt nedkjølt og nesten uten oksygen. Bioforsk har sett at både smak og næringsinnhold påvirkes i negativ retning av en slik behandling av . Dette bekrefter det vi har visst hele tiden, forskning fra England og USA viser markant nedgang i frukt og grønt de siste 50 årene.

Blant annet så Dr Donald Davis PhD fra University of Texas på målinger fra FDA av næringsinnhold  i frukt og grønt mellom 1950-1999 – og fant signifkant nedgang i næringsinnhold. Dr Davis konkluderte blant annet med at frukt og grønt vokste gjerne store og flotte, men hadde da mye mindre næring – og han mente at dette hadde sammenheng med at bøndene fikk betalt iht mengde i kilo og ikke i mengde næringsinnhold. Dette påvirket både hvordan type dyrkemetoder som ble valgt, og også innhøstningsmetoder som Bioforsk har sett på.

Det er ikke rart at folk sliter med å få i seg nok næringsstoffer igjennom inntak av frukt og grønt – når næringsinnholdet har gått ned så markant! Vi mener at supermat vil være viktig del av kostholdet nettopp for å dekke inn de ernæringsmessige hullene som finnes i de aller flestes kosthold. Supermat er rent, tettpakket av bredspektret næring og en naturlig positiv evolusjon i måten vi spiser på.

 

 

 

 

Kilder:

http://www.jacn.org/content/23/6/669.short

http://www.tv2.no/underholdning/hjelperdeg/profittjaget-oedelegger-smaken-paa-groennsakene-3906899.html

www.bioforsk.no

Legg igjen en kommentar