Forskning på fett, og fett misforståelser. En liten innføring i fettsyrenes verden.

Flerumettet fett
Flerumettet fett finnes i fisk (omega-3) og i planteoljer (omega-6). At fettet er ”fler-umettet” betyr at det finnes flere dobbeltbindinger i
molekylkjeden. Jo flere dobbeltbindinger som finnes, jo mindre stabilt er fettet og oksiderer lett. Omega-3 og omega-6 er essensielt fett. Det betyr at kroppen ikke kan lage det selv og vi MÅ få det tilført gjennom maten. Gjennom en kaskade av prosesser lages alle andre fettsyrer fra disse to. Flerummetet fett er viktig for cellefunksjon, nervesystemet, immunsystemet, hjerte/kar systemet, hjernen, huden, m.m. Selv om planteoljer som regel har overvekt av omega-6, finnes det spesielle planter som har mye omega-3. Linfrø, walnøtter, Hamp, og Perilla er alle rike kilder til omega3.
     
Mettet fett
Mettet fett finnes hovedsakelig i animalske produkter som kjøtt, smør, fløte, og i kokosolje(90%) og palmeolje(50%). At fettet er ”mettet” betyr at det er ingen dobbeltbindinger i molekylkjeden. Dette gjør at fettet er veldig stabilt og tåler høy varme uten å ødelegges. 50% av cellemembranen er mettet fett. Viktig for beskyttelse av cellen mot f.eks. virus. Mettet fett er også viktig for skjelettet – gjør at kalsium inkorporeres i skjelettet. Hjertet benytter hovedsakelig mettet fett som energikilde. Mettet fett stryker immunsystemet, ødelegger cellevegger til patogene mikroorganismer, beskytter tarmen for patogene mikroorganismer som sopp og virus, og beskytter leveren mot giftstoffer, som f.eks. alkohol.

Transfett
Trans-/hydrogenert/herdet fett er umettet fett som har blitt industrielt bearbeidet slik at dobbeltbindingene forsvinner og blir mer lik det stabile mettede fettet. Trans-fett/hydrogenert fett/herdet fett er interessant for industrien fordi det:

–Gjør (fleumettet)fett fast i romtemperatur
–Harsnker ikke
–Lukter ikke
Dessverre ødelegger det kroppen (kobles til altzheimer, kreft, slag, blodtrykk, diabetes, fedme, infertilitet, m.m.)
Mennesker bør ikke spise noen former for trans-, hydrogenert-, eller herdet fett.

Fett er ikke farlig!
Den vanlige oppfatningen er at fett er farlig og bør reduseres. Mettet fett må erstattes med flerumettet plantefett (margarin f.eks.), og omega-6(paradoksalt nok fra plantefett) må reduseres, mens omega-3 må økes. Forskning viser at mettet fett øker kolesterol og det konkluderes med at mettet fett dermed er farlig fordi kolesterol er farlig. Dette er en misforståelse. Tidligere trodde man omega-6 kun virket pro-inflammatorisk. Men omega-6 gir faktisk både pro- og anti-inflammatorisk AA(Arachidonsyre).  Det er ødelagt fett, som f.eks. transfett, som virker pro-inflammatorisk. Fett med høy kvalitet, som ikke er industrielt bearbeidet, er meget gunstig og er 100% nødvendig for kroppen! Det er kun fett som er industrielt bearbeidet, hydrogenert, herdet, bleket og renset, som er farlig.

Kolesterol misforståelser
Kolesterol er livsnødvendig og finnes i alle cellemembraner i hele kroppen. Det deles opp i dårlig og god kolesterol: LDL og HDL.

LDL-partiklene kan avleires på innsiden av blodårer og danner harde, fortykkede skorper som kalles plakk eller åreforkalkning. Etter hvert som denne skorpen blir tykkere, blir selvfølgelig passasjen i blodkaret mindre og mindre, og blodåreveggen blir tykkere. Denne prosessen kalles aterosklerose. Et høyt LDL-nivå er derfor svært usunt for kroppen og blodårene. Størrelsen på LDL-partiklene spiller også en rolle. Jo mindre LDL partikler er, jo større helsefare. Forskning bekrefter at økt mettet fett i kosten gir økt LDL i blod. Men årsakssammenhengen mellom LDL og hjertesykdom er kun indirekte. Det er IKKE fett som øker risiko for hjertesykdommer, men karbohydrater og blodsukkersvigninger.
HDL har den egenskap at den kan ta opp overskudd av kolesterol. Jo mindre HDL, jo mer risiko for hjertesykdommer fordi de store LDL partiklene ikke transporteres bort, men blir bare mindre og mindre. Karbohydrater gjør at HDL minker. Studier viser at mettet fett øker LDL partikkelstørrelse. Studier bekrefter også at stor LDL partikkelstørrelse er mindre sykdomsfremkallende.
Høye nivåer av LDL trenger ikke bety risiko for hjertesykdommer. Når LDL er i store partikler får man samme mengde som i små partikler, men liten risiko for hjertesykdommer. I stedet for å måle LDL-nivåer, er måling av ApoB bedre. ApoBviser antall LDL partikler i stedet for mengde.

Omega 6 misforståelser
Den optimale balansen mellom omega-6 og omega-3 er ca. 3:1. Dette er kroppens naturlige forhold mellom disse to fettsyrene. Siden forholdet mellom omega-6og omega-3 er ca 20:1 i det moderne kosthold trekker man konklusjonen at kostholdet mangler omega-3. Det er en

svært forhastet konklusjon som ofte fører til misforståelser. Misforståelsen ligger i kvaliteten på omega-6. Det er riktig at folk får i seg for mye omega-6, men dette er omega-6 av dårlig kvalitet, og dermed skadelig. Folk bør erstatte dårlig omega-6 med omega-6 av høy kvalitet.
Økt omega-3 minker inflammasjon, men i stedet for å fortsette å tilføre kroppen ødelagt omega-6 som opprettholder betennelsene, er det åpenlyst bedre å erstatte det med omega-6 av høy kvalitet. Det er også ofte argumentert med at økt omega-6 gjør at kroppen tar opp mindre omega-3, og at de kjemper om plassen. Men dette stemmer heller ikke. Opptak  og utnyttelse av omega-3 påvirkes ikke av mengde omega-6 ellers i kostholdet.  I stedet begynner forskning nå å vise at kroppen prioriterer utnyttelse av den fettsyren som eventuelt mangler i kosten for å unngå mangel i kroppen. Kroppen vil velge fettsyrer av god kvalitet om den får muligheten!

Fiskefett vs. plantefett
I fisk finnes fettsyrene DHA og EPA. Disse omformes fra omega-3 i plantefett. Ulempen med fiskefett er kvaliteten. Mye fiskefettprodukter lages av avfallstoffer, innvoller og annet grums som ellers ville blitt kastet av industrien. I tillegg lagres giftstoffer fra havet i fiskens fettvev. Det trengs mye bearbeiding og rensing av fiskefettet for å få et rent nok produkt for mennesker. Det går utover fett-kvaliteten. Fiskeoljer inneholder kunstige antioksidanter og tilsetningsstoffer for å bevare det lille som er igjen av intakte fettsyrer. Fiskeolje minker fettstoffer i blod, men tapper samtidig kroppen for antioksidanter. Generelt anbefales 0,5-1,8g omega-3 daglig. Døgndoser over 3g regnes som legemiddeldosering og skal ikke markedsføres som kosttilskudd. Tran inneholder 1,2g omega-3 per teskje, men lite ALA (essensielt fett) og ingen omega-6, omega-7, eller omega-9, og kun kunstige E, A og D-vitaminer. Aman Pana inneholder 1,1g omega-3 (essensielt ALA) per teskje! Pluss 2g omega-6, 1g omega-9 og 0,5g omega-7. I tillegg til alle 8 E-vitaminer og 4 karotener (bl.a. A-vitamin) i naturlig form!

Mellom 5-15% ALA omformes til DHA og EPA i kroppen, men jo mer antioksidanter man har i kroppen, jo mer omega-3 får tid til å transformeres. Til vanlig blir 25% oksidert og ubrukelig i løpet av 24 timer…
Forskere anbefaler 0,6mg E-vitamin per 1 g flerumettet fett. Amanprana har dobbelt så mye! (1,2mg per 1g fett). Ifh forskning anbefales 250-500mg DHA/EPA daglig for forebygging av hjerte/kar lidelser. Amanpranas dagsdose(som kun er på 1ts) gir ca. 165mg DHA/EPA. Med 2-3 ts er du derfor godt over anbefalt nivå av DHA og EPA. Forskning viser at for hver 1 g daglig omega-3 fra plantefett minker hjerte/kar hendelser med 50% i dietter med lite fisk.
Oppsummering
Mettet fett av høy kvalitet er meget gunstig og fullstendig nødvendig for optimal funksjon av alle celler i kroppen. Mettet fett i Extra Virgin kokos og Extra Virgin palmeolje senker kolesterol, reduserer vekten, gir energi og stabilt blodsukker. Kvaliteten på oljen er viktigere enn hvilken olje man bruker. Variasjon av oljer er bedre enn kun én. Derfor har Amanprana mange oljer i sine blandinger. Omega-6 er ikke betennelsesøkende når det er av god kvalitet. Kun ødelagt og oksidert omega-6 er betennelseøkende. Antioksidanter beskytter mot oksidering av flerumettet fett og LDL kolesterol. Amanprana har fullspektrum naturlige E-vitaminer og mange naturlige antioksidanter som beskytter fettsyrene både i flasken og i kroppen. Plantefett er som regel renere og har en høyere kvalitet enn fiskefett.
Husk! Det viktigste spørsmålet når det gjelder fett er alltid : Er fettsyren fersk, rå og kaldpresset?

Forskningslinker
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20351476 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17987051
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16582033 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15051841
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20820932 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16259526
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17645591 http://www.kostdoktorn.se/kolesterol http://www.tidsskriftet.no/?seks_id=203669 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15630029  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17374659
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2071030 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11844977 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11592729 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10804454
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21119686 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10901194
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15630029 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14551524

Kommentarer

4 tilbakemeldinger - “Forskning på fett, og fett misforståelser. En liten innføring i fettsyrenes verden.”
  1. Hege sier:

    Takk for en veldig opplysende artikkel! :)

  2. Tine sier:

    Veldig informativt, kan jeg få spørre:
    Jeg spiser mye frø av alle typer, også hampfrø og chiafrø. I tillegg spiser jeg mye nøtter og avokado som er fett. Får jeg i meg mest omega 6 da? Og hvilken omega 3 kilde anbefaler du, hvis jeg trenger å ta en som ikke inneholder omega 6, siden jeg spiser mye av dette??

  3. Ida Madeleen Moe sier:

    Wow! Endelig en forfatter av en artikkel som faktisk tar seg bryet med å sjekke kildene sine! Fett er ikke farlig:) Interessant og paradoksalt at når fettet ble «forbudt» økte hjerte- og karsykdommer, fedme, diabetes og (dårlig) kolesterol. Jeg anbefaler boka «Matrevolusjonen» av Andreas Eenfeldt for mer informasjon om hva vi egentlig er tilpasset å spise…

Legg igjen en kommentar