Økt inntak av grønnsaker linket til lavere risiko for en type brystkreft

Forskere har nå funnet sammenheng mellom økt inntak av grønnsaker og frukt og lavere risiko for å få en viss type brystkreft. Noen grønnsaker er mer effektive enn andre! Her får du også vite om noen av de som er forsket på.

I studien utført på Channing Division of Network Medicine, Brigham and Women’s Hospital, ble data fra 20 studier undersøkt,  der kvinner ble fulgt i mellom 11-20 års periode. De undersøkte sammenhenger med høyt inntak sammenlignet med lavt inntak av frukt og grønt med risiko for å utvikle brystkreft. De fant sammenhenger som var statistisk signifkant i forholdet mellom høyt inntak av særskilt grønnsaker- men også frukt – og lavere risiko for å få ER minus type brystkreft.

Det er også gjort studier på flere ulike stoffer i ulike typer frukt og grønt som viser seg å kunne redusere kreftfaren. Stoffet sulforaphane finnes for eksempel i brokkolispirer (og i mindre grad i brokkoli) og forskning på dette stoffet viste at det kunne hjelpe mot særskilt brystkreft.

Hvitløk ble det også funnet spennende resultater på i forbindelse å beskytte mot kreft i en fransk studie.

Grønn te blir anbefalt som en del av anti-kreft behandling av www.breastcancer.org
Grønn te inneholder et polyphenol som minker celleødeleggelse blant annet.

Granatepler inneholder Polyphenoler som er en sterk antioksidant, samt at forskning har vist at de kan minske produksjonen av aromatase, et enzym som ofte blir forsøkt blokkert med medisiner i hormonrelatert kreft.

Tomat inneholder et stoff kalt Lykopen, som forskning indikerer kan senke farten på utviklingen av kreft. Mye forskning er gjort på stoffet, og det viser spennende resultater. Pøs på med tomat med andre ord.

Antioksidanter – som mange typer supermat er proppfulle av- har blitt forsket mye på i forbindelse med oksidativt stress som kan føre til kreft. Det er  uansett viktig å fokusere på å få i seg naturlige former for antioksidanter, og bredspektret i form av mange ulike typer antioksidanter.

Frukt og grønt er selvsagt ingen erstatning for legebehandling, men de aller fleste av oss har godt av å tilføre enda mer bredspektret og naturlig næring.

 

 

Kilder:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-01/jotn-fav012313.php

http://www.breastcancer.org/symptoms/diagnosis/hormone_status

http://www.clinicalepigeneticsjournal.com/content/3/1/3

http://clincancerres.aacrjournals.org/content/16/9/2580

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9928867

http://www.breastcancer.org/tips/nutrition/supplements/known/green_tea
http://www.huffingtonpost.com/nalini-chilkov/pomegranates-cancer-fighting-_b_1078343.html
http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9051215/Cancer-slowed-by-cooked-tomatoes.html

http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/dietandnutrition/lycopene

 

 

Legg igjen en kommentar