Amlabæret – hjelper mot mer enn forkjølelse!
Trodde du at appelsiner var den beste kilden til vitamin C?
Det er en myte!
Mange frukter og bær har mer av denne kraftfulle antioksidanten enn appelsiner, og amla-bæret er en av naturens rikeste kilder til dette livsviktige vitaminet.
Det indiske stikkelsbæret, amla, er på størrelse med en plomme, og har faktisk 20 ganger mer vitamin C enn en appelsin! Analyser viser at friske amla-bær kan inneholde bortimot 900 mg C-vitamin pr. 100 gram bær.
Menneskekroppen er ikke i stand til selv å produsere C-vitamin. Derfor er vi avhengige av å få tilført dette vitaminet gjennom maten vår.
Mange sverger derfor til syntetiske C-vitamin-piller i vinterhalvåret. Men visste du at kroppen tar opp og nyttiggjør seg naturlig C-vitamin på en helt annen måte enn den kan med kunstig C-vitamin?
Naturlig vs kunstig vitamin C
Naturlig og kunstig C-vitamin har i utgangspunktet svært lik struktur. Allikevel har de ulik effekt på menneskekroppen. Den største forskjellen på kunstige og naturlige virkestoffer, er at de naturlige virkestoffene befinner seg i et «levende miljø» der de virker sammen med mange andre stoffer. Denne synergien viser seg å være avgjørende for virkestoffenes effekt på kroppen.
Supernature Amla-C har svært høye konsentrasjoner av C-vitaminer og bioflavonoider (polyfenoler), og når hele frukten brukes som en aktiv ingrediens i stedet for syntetisk konsentrat av virkestoffet, blir vitamin C lett tatt opp og benyttet i menneskekroppen.
Vitamin C er et ømfintlig vitamin som lett ødelegges av lys, lagring og temperaturforandringer. Tanninene (en gruppe polyfenoler) i amla er perfekt knyttet til C-vitaminet og beskytter dette vitaminet mot å ødelegges av varme og lys.
Vitamin C og immunforsvaret
Det er allment kjent at vitamin C styrker immunforsvaret vårt. Våre forsvarsceller har høye konsentrasjon av dette vitaminet og er avhengig av vitamin C for å fungere.
Vi er også avhengige av dette vitaminet for god stresshåndtering/stressmestring. Binyrene, kroppens stressmestringsorganer, har særlig høye konsentrasjoner av C-vitamin.
Det er velkjent at vi oftest blir angrepet av forkjølelse når vi er utsatt for mye stress. Amla virker derfor også forebyggende mot forkjølelse ved at det beskytter oss mot og styrker vår evne til å takle stress.
Amla, eller amalaki som det også kalles, er svært næringsrikt. I tillegg til vitamin C er bærene proppfulle av andre kraftfulle antioksidanter som bl.a. tanniner og bioflavonoider som rutin og quercetin, som alle er sett å være viktige for immunforsvaret.
Amla virker forebyggende og behandlende på forkjølelse. Det styrker immunforsvaret og lungene, forebygger og demper hoste, og kan virke lett febersenkende og smertestillende.
Forskning viser at amla kan hemme både bakterier og virus. Og amla har også vist seg å ha effekt mot influensa og forkjølelsessår (herpes simplex virus).
Amla er et anerkjent og populært bær
I India er alle deler av planten brukt til medisinske formål, spesielt frukten, som har blitt brukt i Ayurveda (tradisjonell indisk medisin) for behandling av en rekke lidelser og plager.
Les mer om andre fantastiske egenskaper ved amla/dette superbæret i den nye Supermat-boken!
Kilde:
Den nye Supermat-boken
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21479599
Antiviral activity and possible mechanisms of action of pentagalloylglucose (PGG) against influenza A virus
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21213355-
In vitro anti-herpes simplex virus activity of 1,2,4,6-tetra-O-galloyl-β-D-glucose from Phyllanthus emblica L. (Euphorbiaceae)