Kan vitamintilskudd gjøre vondt verre?

Enten eller, eller ja-takk begge deler?

Enten – eller, eller ja-takk begge deler?

Hver dag tar 70 % av oss kosttilskudd i håp og ønske om en bedre helse og hverdag. I dagens Aftenposten fant vi overskriften «Vitaminer kan gjøre vondt verre», kort tid etter at forskere på Harvard gikk ut og anbefalte hele befolkningen daglig bruk av multivitamin som helseforsikring.

Aftenposten viste til en ny norsk undersøkelse på rundorm som konkluderte med at de som ble gitt antioksidanter fikk kortere livslengde enn de som ikke fikk antioksidant tilskudd. Det skal sies at mens forskerne på Harvard har tatt utgangspunkt i studier på mennesker, omhandler det sistnevnte studiet forskning gjort på rundorm, som åpenbart ikke er sammenliknbart med mennesker på samme måte.

shutterstock_141018604

Det vi ikke synes kommer tydelig nok frem i artikkelen er at forskeren, Hilde Nilsen, utrykker bekymring for syntetiske antioksidanter i form av E- og C-vitamin. Hun legger vekt på kostholdet og at man bør få i seg de vitaminene man trenger gjennom maten, og ikke gjennom tilskudd. Vi kunne ikke vært mer enige, det er jo her supermat kommer inn i bildet, som er naturlig rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter! Ikke som tilskudd, men som mat.shutterstock_140681896

Tart cherryEn stor studie fra januar i år med over 93 600 kvinner, fant at de som hver uke spiste mer enn 3 porsjoner bær rike på antioksidantene antocyaniner, hadde mye lavere risiko for hjerteinfarkt sammenliknet med de som spiste det sjeldnere. Den rikeste kilden til antocyaniner vi kjenner til er surkirsebær.  Antocyanin gir planter farge og beskyttelse – det gjør blåbæret blått og auberginen burgunder. En dagsdose med Supernature Tart Cherry gir over dobbelt så mye som de bærene vi til vanlig klassifiserer som rike på antocyaniner. Sure kirsebær inneholder for eksempel mellom 27-200 % høyere innhold av antocyaniner enn søte kirsebær (moreller).  Andre bær som generellt er rike på antocyaniner er jordbær, blåbær og solbær.

Inspirert av dette, og med et ønske om en god helse og en minst like bra hverdag, laget vi en Antocyanin Peak Smoothie her til morgenen i dag. Syrlig, litt søt og veldig rik på potente næringsstoffer:

shutterstock_147347867

Antocyanin Peak Smoothie:

1 dl blåbær

1 dl solbær

1 stor ss Supernature Tart Cherry

1 dæsj Supernature Aloe Vera 40X

1 ss Supernature lucuma

1 ss Mesquite

1 liten øko banan

1 ss Supernature Hampprotein

Vann til ønsket konsistens, ca 3 dl, og noen spiseskjeer hampfrø til å strø på toppen.

Om du ikke har egne solbær i fryseren, kan du erstatte dette med frosne skogsbær som du får kjøpt i butikken.

God fornøyelse!

 

 

Kilde:

High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23319811

Health Effects of Tart Cherries – Exploring cherries’ beneficial phytochemicals

http://naturalmedicinejournal.com/article_content.asp?article=227

Vitaminpiller kan skade kroppens eget forsvar

http://www.apollon.uio.no/artikler/2013/4_vitamin.html

 

Legg igjen en kommentar