Mer skade enn nytte ved høyt inntak av proteiner

For noen dager siden ble det publisert en artikkel om den negative effekten av såkalte treningsproteintilskudd. Dette er ofte proteintilskudd basert på protein ekstrahert fra melk. Mange inneholder også det kunstige søtningsstoffet aspartam, som er satt i sammenheng med en rekke negative bivirkninger.

Det advares nå mot inntak av slike proteintilskudd. British Dietetic Association (BDA) sier høye nivåer av ekstra proteiner kan føre til bivirkninger, som kan inkludere kvalme samt nyre- og leverskade. Jo mer protein i kosten, jo mer må du bli kvitt. Det er denne utskillelsen av overskuddsprotein og biprodukter fra omsetningen av proteiner i kroppen som belaster nyrene og leveren. Det advares derfor mot høyproteindietter som skal øke muskelmassen raskt.

Voksne rådes til å unngå å spise mer protein enn anbefalt daglig inntak, og bruke naturlige kilder til protein. Helsedirektoratet anbefaler at 10-20 prosent av energiinntaket bør komme fra protein. Dette vil dekke behovet for essensielle aminosyrer (den delen av proteiner som kroppen må få tilført gjennom kosten). En annen måte å regne på er omlag 1-2 gram protein per kilo kroppsvekt.

Men proteiner er viktig, og fremfor alt er det vesentlig at det kommer fra gode kilder. Kroppen trenger proteiner for oppbygning av nye celler både under vekst og til vedlikehold av kroppen. Proteiner deltar på forskjellige måter i alle livsprosesser i kroppen.

Proteiner fra Hamp er et godt alternativ. Hamp regnes som en av de beste kildene til lettfordøyelig protein (ca 40%). Siden Hamp er en naturlig kilde til protein tilfører det en rekke andre viktige stoffer som vitaminer, mineraler, antioksidanter, og enzymer som kroppen bruker i fordøyelsen av proteinene. Hamp har også en god sammensetning av de ulike aminosyrene, og er helt fritt for kunstig søtningsstoff.

Kilder:

http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/norske-anbefalinger-for-ernering-og-fysisk-aktivitet/Publikasjoner/norske-anbefalinger-for-ernering-og-fysisk-aktivitet.pdf

http://www.bbc.co.uk/newsbeat/19449377

 

Kommentarer

En tilbakemelding - “Mer skade enn nytte ved høyt inntak av proteiner”
  1. John Reidar sier:

    En av mytene som kanskje finnes blant de som er interessert i å bygge muskler, er at det må animalsk protein til. Selv trodde jeg på denne myten i årevis, og mente at det var bare tullinger som trodde de kunne øke i muskelmasse ved å spise proteiner fra planter.

    Istedenfor å greie ut i det lange og brede, vil jeg bare anbefale treningsgale å bytte ut myse- eller kaseinproteinet med Purely Protein fra Supernature, med litt Purely Greens Max og/eller Spirulina. Prøv i to uker, og merk forskjellen. Hampprotein var ikke så godt tilpasset min kropp, og man må nok finne ut selv hva som fungerer for ens egen kropp.

    Av egen erfaring har jeg sett at det fungerer knallbra og jeg har fått mer enn 2 kg ren muskelmasse fra veganske proteinkilder i løpet av de siste 6 månedene, uten å ha trent meg ihjel og i samme periode gått ned nesten 7 kg fett. Dette fungerer bare knallbra, men ikke tro på meg. Prøv på deg selv, og tro på deg selv.

    PS! Som en positiv bieffekt vil du merke at fordøyelsen blir bra, og forstoppelse (fra syredannende proteiner og kaseinlim), løs avføring (fra kunstige søtningsmidler), merkelig ånde og merkelig kroppslukt blir borte. Hvis du sliter med noe av dette, vil jeg anbefale å prøve veganske proteinkilder som f.eks. Purely Protein eller hamp-protein.

Legg igjen en kommentar