Saltet går på helsa løs
Stor artikkel i Dagbladet om hvordan saltinntaket vårt går på helsa løs.
http://www.dagbladet.no/2011/12/12/tema/innenriks/helse/salt/19385486/
“Før helgen fikk Helse- og
omsorgsdepartementet oversendt en rapport fra Nasjonalt råd for ernæring, med
forslag til ulike tiltak som skal få saltforbruket ned. Selv om matindustrien ikke har ansvaret alene for folks saltinntak, mener
helseministeren det er viktig å fokusere på saltet de putter i maten.
Departementet jobber derfor nå med å forbedre kriteriene for nøkkelhullmerkede
produkter. Tre firedeler av saltet kommer fra industribearbeidet mat. Da er det viktig å snakke og samarbeide med
produsentene, sier Strøm-Erichsen”.
Vi i Supernature syns selvfølgelig det er meget bra det er et fokus på dette i media så lenge man kan skille mellom forskjellen på kjemisk renset bordsalt, og naturlig mineralsalt, som for eksempel Himalayasalt. Vi syns det er veldig bra at Dagbladets artikkel får frem disse forskjellen, og at det ikke bare anbefales å kutte ned på alt salt men også bytte ut vanlig bordsalt med mineralsalt.
Vi syns også det er veldig positivt at overlege Sverre Kjeldsen kommer med flere gode tips i artikkelen, anbefaler å sette bort bordsaltet og erstatte det med annet mineralsalt, i tillegg til å spise mer frukt og grønt.
Det er jo ingen stor nyhet at natriumklorid er assosiert med høyt blodtrykk, og vi håper flere og flere får øynene opp og kutter ut alt industrielt
bearbeidet bordsalt.Vanlig bordsalt blir fullstendig renset for mineraler (gjøres av økonomiske grunner siden det blir billigere, og enklere å produsere i stor skala), for deretter å bli tilsatt jod for å fylle en enkelt mineral-ubalanse i befolkningen. Bordsalt tilsettes nesten all mat både for konservering og smaksfremming. Det som skjer når man spiser vanlig bordsalt er at vann trekkes ut fra cellene for å omringe saltet og dele det opp til natrium og klorid. Dette gjør at kroppen blir dehydrert, hjertet må slå hardere og vi får lettere hjerteproblemer. For kroppen er kjemisk renset bordsalt vanskelig å hanskes med i forhold til naturlig mineralrikt salt.
Når det i tillegg ikke akkurat er noen saltmangel i befolkningen, men faktisk en mineralmangel er det godt å vite at mineralsalt, som Himalayasalt, inneholder mange mineraler som balanserer den negative effekten av natriumklorid. Himalayasaltet er veldig rik på kalium, som er kjent for å senke blodtrykket. Derfor vil også himalayasalt bidra til å balansere den negative effekten av salt tilsatt i dagligvarer. Dette liker vi for her kan jo himalayasalt faktisk bidra til å bedre folkehelsen, dette sammen med supermat som f.eks. Pure Planet Purely Greens, eller Pure Planet Greens of Kamut som også er rik på kalium.
Vi i Supernature anbefaler Himalayasalt fordi dette saltet er uraffinert, og inneholder en lang rekke mineraler og sporstoffer som er nødvendige for god helse. Saltet utvinnes fra en saltsjø som tørket ut i en tid lenge før industriell forurensing. Det vanlige billige saltet som produseres i enorme mengder til industri og matproduksjon er stort sett hentet fra havet, eller sprengt ut med dynamitt. Himalayasalt hakkes ut for hånd.Og med over 70 mineraler og ingen kjemiske tilsetningsstoffer, eller tilsatte syntetiske mineraler, hvor alt er i sin
opprinnelige og naturlige form er Himalayasaltet helt klart overlegent bordsalt på alle mulige måter!
Videre i artikkelen skrives det at vi trenger bedre merking av matvarer slik at forbrukerne lettere kan følge med.
“Overlege Sverre Kjeldsen mener det er viktig at nordmenn reduserer saltinntaket, og mener det er et felles ansvar mellom forbrukere og produsenter for å redusere saltinntaket.
– Alle må bidra her. Selvsagt kan hver av oss droppe salt på maten, men tyngden av saltet vi får i oss kommer fra
hermetikk – spesielt saltet mat, brød og annen ferdigmat, sier han.
Han mener det er flere grep matindustrien kan gjøre for å gradvis redusere innholdet av NaCl (natriumklorid).
– Innholdet bør også tydelig merkes på produktene, slik at forbrukerne lett kan
følge med. Grønne nøkkelhull er viktig. Det synliggjør hva statens ernæringsekspert
har bedømt som sunt, sier Kjeldsen”.
Vi er selvfølgelig enig at bedre merking av produkter er av det gode, og syns det er veldig viktig at folk blir mer og mer bevist på hva som
faktisk skjuler seg i maten vi spiser, men vi syns også det blir for lett å bare stole på nøkkelhull-merking. Husk mange nøkkelhullprodukter ikke
nødvendigvis er så sunne som de utgir seg for å være, og inneholder ofte raffinert vegetabilsk olje, i tillegg til konserveringsmidler.
Det viktige her er faktisk å våkne opp og ta ansvar for egen helse! Det er på tide å bli litt mer bevist på hva vi putter i munnen, så om du ikke skjønner hva innholdsfortegnelsen på maten er fordi det har blitt behandlet til det ugjenkjennelige, så er det kanskje ingen god ide å putte det i kroppen.. Husk! Les alltid innholdsfortegnelsen på all mat, unngår ferdigmat, kjøp mer økologisk, og lag mer mat fra bunnen av. Det er på tide å slutte å tro at kroppen ikke vet forskjell på ren levende mat og raffinert, behandlet “mat”!!
For dere som har lyst til å lese litt mer om forskning på salt har vi noen spennende artikler her:
1: Studie viser at inntak av «godt salt» kan redusere blodtrykksnivået.
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100913161826.htm
I dette studiet er det salt som inneholder kalium som er med å reduserer risikoen for høyt
blodtrykk. Og de har funnet at det også reduserer effekten av «dårlig»natrium-innholdig salt.
Det trengs 4,7 g kalium hver dag, for å oppnå dette.
2: Studie evaluerer forholdet mellom urin-nivå av natrium og helse.
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/05/110503161358.htm
I dette studiet viser de at lav natrium utskillelse er knyttet til høyere
risiko for hjerte-karsykdommer. Dette er i strid med det man har forventet, og
forfatterne av artikkelen sier at deres funn strider i mot dagens anbefalinger
fra amerikanske (og norske) myndigheter om at lavere salt inntak reduserer
risikoen for hjerte-karsykdommer. De innleder også artikkelen med å si at
det ikke er godt nok dokumentasjon for å anbefale redusert saltinntak.
Nå er det mange andre studier som har sagt det motsatte, og
det er ganske velkjent at man ved å redusere saltinntak raskt kan redusere
blodtrykk. Likevel kan studier som dette være spennende å lese.
3: Enda en artikkel som setter spørsmålstegn til dagens anbefalinger om saltinntak.
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/11/111123132935.htm