Sjekk om plasten er trygg med denne enkle testen

Vi får stadig spørsmål om hvike produkter som inneholder BPA. Våre produkter er selvfølgelig helt trygge men det er mange andre produkter på markedet man skal være forsiktig med. Her er en enkel måte å selv sjekke alt av flasker, kopper og beholdere for å finne ut hvilket plasmateriale det er laget av. På undersiden av plastflasker, og andre plastprodukter er det et resirkuleringssymbolet. I symbolet står det et tall, og under står det en forkortelse for hvilket plastmateriale som flasken er laget av:

Smoothieflaskene våre inneholder No 1 PETE som er trygt. Dette gjelder også de produktene som er merket nummer 2, 4 og 5. Verstingene er da 3, 6 og  noen 7 produkter. NB! Det finnes noen BPA-frie produkter som blir merket med  7 som er trygge. Det står da enten BPA-fri, eller PC under merket.

Nr. 1: PETE eller PET (Polyethylene Terephthalate). Brukes i mat-, og drikkebeholdere. Regnes som trygt.

Nr. 2: HDPE (High-density Polyethylene). Brukes i beholdere for både mat og drikke, vaskemiddel, plastikposer og søppelposer. Regnes som trygt.

Nr. 3: V eller PVC (Polyvinyl chloride). Brukes i matembalasje, plastfilm/plastfolie, lunchbokser. Får sin fleksibilitet fra Phthalates, som er regnet som skadelig.

Nr. 4: LDPE (Low-density Polyethylene). Brukes blant annet i brødposer, frossenmat osv. Regnes som trygt.

Nr. 5: PP (Polypropylene). Brukes i mat- og medisinbeholdere. Regnes som trygt.

Nr. 6: PS (Polystyrene). Også kjent som styrofoam. Brukt i blant annet eggekartonger, engangsbestikk og kopper. Flere forskere er bekymret for disse stoffene som har vist seg å lekke inn i mat og drikke.

Nr. 7: OTHER (andre stoffer som oftest Polycarbonate, PC). Brukt i harde plastikkflasker, babyflasker, osv. BPA finnes i Polycarbonate produkter. Det finnes BPA-frie produkter som er laget av Polyethersulfone (PES), som blir merket med nr. 7.

http://www.nj.gov/humanservices/opmrdd/health/bpa.html

Kommentarer

2 tilbakemeldinger - “Sjekk om plasten er trygg med denne enkle testen”
  1. Eva sier:

    Sjekket Imsdal og Olden – drikkeflaskene mine ( med drikketut og som jeg fyller vann på til turene mine). Her finner jeg ingen merking. Har lenge lurt på om jeg får i meg (og ungene mine) hormonforstyrrende stoffer ved å benytte disse flaskene. Er disse flaskene trygge å bruke ?

    • admin sier:

      I følge Imsdal sine sider er de trygge, men jeg ville dobbeltsjekket dette ordentlig. Vi har også sendt en henvendelse til begge produsenter, så følg med:-)

Legg igjen en kommentar