Supermat er mer enn pulver og piller

Det er fantastisk at Eyvind Hellstrøm vil inspirere folk til å spise ordentlig og sunn mat. Det er også vårt mål, sier John Opsahl, gründer av Supernature, Nordens største leverandør av supermat.

Supernature introduserte supermat i Norge allerede for 15 år siden, og har de siste årene opplevd en kraftig vekst og interesse for denne typen helsekost. Hellstrøm går i VG onsdag 5. september til angrep på supermat. Så hva er egentlig supermat?

– Supermat er enkelt fortalt bare en måte å klassifisere matvarer på. Hovedsakelig frukt, grønnsaker, bær og røtter med et eksepsjonelt høyt innhold av gunstige næringsstoffer og plantekjemikalier, og som har dokumentert positiv effekt på helsen vår. Historisk sett er det egentlig tilfeldigheter som har ført til at vi spiser den maten vi gjør. Det er kultur, folkevandring, industri og annet som har gjort visse matvarer populære, ikke nødvendigvis at de er de sunneste og beste. Ideen bak supermat er at man har tatt et skritt tilbake og tenkt: Nå har medisin og forskning siden andre verdenskrig gitt oss kunnskaper om hva kroppen trenger, hva som er helbredende og hva som er skadelig. Hva hvis vi tok det som utgangspunkt, startet med blanke ark, og så begynte å lete etter de aller beste matplantene? Matplanter som er både mat og medisin? I løpet av de siste 30 årene har man funnet frem til hundrevis av matplanter med eksepsjonelle egenskaper, og det letes stadig fram til nye og spennende planter. Mange har vært i tradisjonell bruk nettopp på grunn av sine næringsstoffer og gunstige effekter på helsen.

I likhet med Hellstrøm ønsker heller ikke Opsahl at folk skal leve av piller og pulver.

– Der er vi helt enige, men det er jo en litt søkt problemstilling. Det er nok ytterst få som lever på kosttilskudd. Supermat er MAT, på lik linje med andre matvaregrupper. Forskjellen er at supermat er mer konsentrert, har bredere innhold av næringsstoffer, er renere, økologisk, og belaster både naturen og kroppen minimalt. Vi anbefaler folk å spise sunt og variert, og la supermat være en del av kostholdet.

Opsahl mener vi også må åpne øynene for at det finnes en rekke frukter og plantevekster som er mer næringsrike enn det vi tradisjonelt spiser her hjemme, og at en naturlig del av utviklingen er at disse blir introdusert på markedet.

 - Våre produkter er også økologisk dyrket eller viltvoksende. Stort sett er produktene laget av mennesker med en ideologisk tilnærming til mat og helse, og som legger mye kjærlighet i alle deler av den skånsomme produksjonen. Derfor er de ofte også Fairtrademerket. Ideen er at både naturen og vi mennesker skal høste fordeler av hvordan maten blir dyrket og framstilt.

At noe av supermaten får form av pulver har rett og slett en praktisk sammenheng, forteller Opsahl.

– De typiske supergreens-kompleksene er som oftest pulver. De er vanligvis en blanding av gress-safter, alger, frukt- og grønnsaksekstrakter, og er svært enkle å bruke. Alle klarer å ta et par teskjeer i en blender med litt juice eller vann og skru på knappen. Det er enkelt, fort, og krever ingen ekstra kunnskaper. I tillegg vil du ha sikret at du får i deg de sunne næringsstoffene kroppen din trenger. Derfor har det blitt så populært. Men det finnes også  mye supermat du kan bruke i matlagning. De fleste som begynner med en enkel supersmoothie vil etterhvert bli interessert i annen type supermat også, og inkluderer det i kosten sammen med vanlig mat. Det er overhode ingen konflikt mellom det å spise supermat og vanlig mat.

Opsahl peker på at økende helseproblemer som  fedme og livsstilssykdommer i vårt samfunn er et godt eksempel på at vi ikke er så flinke til å spise sunt som vi gjerne liker å tro.

–  Salget av ferdigmat, halvfabrikata og prosessert mat øker sterkt hvert eneste år. Disse produktene inneholder lite mineraler og komplekse næringsstoffer, men er rikt på sukker, stivelse, usunt fett og diverse tilsetninger og kjemikalier. At vi er et land befolket med grønsaksknaskende mennesker som alltid lager sunn mat fra bunnen er ren fantasi og ønsketenkning. Vi blir sykere og fetere hvert eneste år. Og det er faktisk mulig å være smellfeit og underernært på samme tid. Vi kan ikke møte dette med pekefinger og moralisme, og fortsette å si at folk bare skal spise mer brokkoli når de åpenbart ikke gjør det. For de som liker å spise lettvint men usunn mat kan noe så enkelt som å lage en smoothie på to minutter hver morgen tilføre kroppen alle stoffene de IKKE får i seg gjennom sitt vanlige kosthold. Så enkelt kan det faktisk være. Og det er ikke store mengdene som skal til. Forskning viser at så lite som to til fire gram spirulinaalge per dag kan gi betydelige helsegevinster, blant annet i form av senket kolesterol og vektreduksjon.

Interessen for supermat er økende rett og slett fordi det virker, i følge Opsahl

– De typiske effektene folk opplever er mer energi, bedre fordøyelse, klarere hud, bedre søvn, mer stabilt humør i tillegg til bedre organfunksjoner, høyere hormonnivåer og generelt bedre opplevd helse. De som trener opplever bedre utholdenhet, færre skader og kortere restitusjon. Og for å ta det med en gang: Du kan godt lure deg selv og oppleve placeboeffekter i en uke, men neppe over flere år. Du kan ikke innbille deg til klarere hud eller permanent bedre hormon- og organverdier. Supermat er ikke noe hokuspokus. Det er akkurat de samme næringsstoffene du kan få i annen sunn mat, bare i mye bredere og høyere konsentrasjoner, uten alt fyllstoffet. De fleste er i dag enige om at det er bedre med grovbrød enn loff, og at vi helst skal spise grønnsaker fremfor godteri. Forholdet mellom mat og supermat er akkurat det samme, bare at avstanden er større. Det kan neppe være et problem at supermaten inneholder mer gunstige næringsstoffer når all forskning fra de senere årene viser at frukt og grønt inneholder mindre næringsstoffer enn før, mye på grunn av måten det blir produsert på. Vi bruker mer sprøytemidler og kunstgjødsel for å få opp volumet. Til gjengjeld får maten mindre næringsinnhold. Om det kommer som ferskmat, tørket eller pulver burde være mindre viktig . Det vesentlige for meg er at folk velger den maten og den livsstilen som passer for dem. Blir du lykkelig av å spise junk og frossenpizza, så spis og kos deg med god samvittighet. På samme måte er det mange som opplever glede ved å spise sunn mat og supermat, og kjenner at de får øket livskvalitet på den måten. Vi er alle forskjellige, og det er viktig at vi respekterer at det finnes mange ulike måter å forholde seg til helse og mat på, sier han. At supermat gir alle enkel tilgang på sunne, rene råvarer som gir både inspirasjon, livsglede, mindre overvekt, økt livskvalitet og bedre helse burde vel egentlig være en gladmelding, også for Hellstrøm og hans ernæringsfysiologer, avslutter John Opsahl i Supernature.

 

Kommentarer

3 tilbakemeldinger - “Supermat er mer enn pulver og piller”
  1. Melissa sier:

    Hurra for superfolk!

  2. Karianne Vikre sier:

    Superbra og enkelt forklart!! Tusen takk!! Jeg velger Supermat fordi jeg kjenner at det fungerer!!!
    Superhilsen fra Karianne:)

  3. Kari sier:

    Har spist Chlorella og Spirulina i 3 år år nå,og må si at at det er det beste jeg har investert i..Fordøyelsen er blitt normalisert,var plaga med lavt bls,det er ikke noe problem lenger,huden superfin,energien generelt er topp..trener endel,spirulina ca 2 timer før ei spinnøkt er ubetalelig.Virker som om det er mye mer aksept for at befolkningen sitter på baken og hiver innpå cola,chips,junk,godteri,etc..når enkelte faktisk tar ansvar for egen helse,håner og latterligjør de som ikke har satt seg inn i hva supermat egentelig er og hvordan det virker.Mye misforståelser ute og går også.spiser selvsagt vanlig mat,Supermat er et supplement.Heldigvis så lever vi i et fritt land,og kan gjøre som vi vil:-) Hilsen Kari.

Legg igjen en kommentar