Margarin, vil du spise Vita “Hjertego” etter å ha lest dette?

Det er for tiden stor oppmerksomhet rundt fett, margarin, og dårlige planteoljer i media, og vi ser det finnes utrolig mange misforståelser om fett, og hvilket fett man «har lov til» å spise. Vi i Supernature syns det er veldig positivt at det nå kommer flere aktører på banen med sterke meninger. En av disse er Miljøforsker Gunnar Lindgren som holder foredrag om hvordan margarin fremstilles og hvilke kjemikalier som benyttes i fremstillingen. Vi anbefaler alle å lese dette.

http://www.elskmat.no/vet-du-dette-om-margarin/

“Ideen om margarin strider mot ønsket om å lage sunn mat. For å lage margarin tar de bort smaker/næringsstoffer fra det naturlige fettet, for å få en slags “nøytral” olje. De bruker fettmolekyler som er frarøvet naturlig innhold. Fettindustrien som blant annet lager margarin – og som lager en såkalt “ren”/renset olje – bruker fettet på ulike måter; til malefarger, smøremiddel, legemidler, margariner og kosmetikk. Den nøytrale oljen tilsettes farge for å se ut som smør. Det tilsettes også kunstige/syntetiske smaksstoffer. Hele ideen med margarin er bakvendt – lages med kunstige kjemikalier”. Skriver Gunnar Lindgren.

Fett er ikke bare fett

Det finnes utrolig mye misinformasjon om fett, veldig mye av dette er basert på utdatert forskning. Vi i Supernature ønsker å være med på å oppklare en del av disse mytene.

Den vanligste oppfatningen er at fett er farlig og bør reduseres, at mettet fett må erstattes med flerumettet plantefett (margarin), omega-6 må reduseres, mens omega-3 må økes.

Forskning har vist at mettet fett øker kolesterol og det har derfor blitt konkludert med at mettet fett er farlig, fordi kolesterol er farlig. Dette viser seg å være en stor misforståelse. Nyere forskning viser at fett med høy kvalitet, som ikke er industrielt bearbeidet, er meget gunstig, og 100% nødvendig for kroppen! Det er kun fett som er industrielt bearbeidet, hydrogenert, herdet, bleket og renset, som er farlig.

Forskning viser at mettet fett i form av kaldpresset og ubearbeidet (Extra Virgin) fett er meget gunstig for kroppen. Mettet fett finnes hovedsakelig i animalske produkter som kjøtt, smør, fløte, og i kokosolje(90%) og palmeolje(50%). At fettet er ”mettet” betyr at det ikke er dobbeltbindinger i molekylkjeden. Dette gjør at fettet er veldig stabilt og tåler høy varme uten å ødelegges. 50% av cellemembranen er mettet fett. Viktig for blant annet å beskytte cellen mot f.eks. virus, og viktig for skjelettet fordi det gjør at kalsium tas lettere opp. Hjertet benytter også hovedsakelig mettet fett som energikilde. Godt mettet fett styrker immunsystemet. Beskytter tarmen for patogene mikroorganismer som sopp og virus. Beskytter leveren mot giftstoffer, som f.eks. alkohol. Mettet fett av høy kvalitet er fullstendig nødvendig for optimal funksjon av alle celler i kroppen. Extra Virgin mettet fett i kokos og palmeolje senker kolesterol, reduserer vekten, gir energi og stabilt blodsukker. Det er alltid viktig å huske på at kvaliteten på oljen er viktigere enn hvilken olje man bruker!!

Husk! Fett blir skadelig først når det blir herdet, hydrolisert (for å forlenge holdbarhet og senke smeltepunkt), bleket, dearomatisert (for å fjerne smak), og på annen måte industrielt bearbeidet. Du kan ta noe som i utgangspunktet er meget bra for kroppen, og bearbeide det til det ugjenkjennelige for å få noe som er meget skadelig for kroppen, nemlig transfett.

Transfett linkes nå til altzheimer, kreft, slag, blodtrykk, diabetes, fedme, infertilitet, m.m. og er absolutt ikke egnet som menneskemat, men dessverre er dette transfettet, og det hydrogenert-, og herdede fettet meget interessant for industrien fordi det gjør at fettet blir fast i romtemperatur, harskner ikke og lukter ikke.

Vi syns det er helt uakseptabelt at noe som blir merket som sunt, som for eksempel Margarin, og Vita hjertegod, inneholder direkte farlige stoffer for mennesker. Vi Supernature sier hold dere langt unna alle former for trans-, hydrogenert-, eller herdet fett!! Og husk at ferdigmat, posemat o.l aldri er gode alternativer!! Konklusjon er og blir spis ren, hel og naturlig mat!

Historien til fett forskning

Fra http://www.kostdoktorn.se/vetenskap/lchf-och-den-medicinska-vetenskapen

 

Kommentarer

36 tilbakemeldinger - “Margarin, vil du spise Vita “Hjertego” etter å ha lest dette?”
 1. Hei.
  tusen takk for flott og oppklarende stykke om fett. Kjempefint at dere skirver på en måte som folk flest kan forstå. Kommer til å «henge det på veggen» hjemme.

 2. Hege sier:

  Fysj.. spiser ikke margarin eller smør, eller svært lite og sjelden, takk og lov.. :)

 3. camilla sier:

  Kan man steke i ekstra virgin kokosolje?

 4. line sier:

  Hei supernaturejentene!

  Vil bare takk for et flott konsept og god informasjon. Det er veldig mye snakk i media om palmeolje som er tilsatt i all mulig bearbeidet mat. Det dreier seg om alt fra barnemat til tacolefser. Er det sånn å forstå at palmeolje ikke er farlig så lenge den er extra virgin? Er det noe som sier at alt som er merket med vegetabilk fett som er i bearbeidet mat er bearbeidet palmeolje?
  Jeg er litt forvirret akkurat når det dreier seg om palmeoljen…

  • admin sier:

   Hei Line! Skjønner godt at du er forvirret. det er generelt en god ide å holde seg unna raffinerte, og overbehandlede matvarer som hel og halv fabrikat, du kan også lese vår artikkel om forskning på fett fra sist uke :-) Forhåpentligvis vil den virke oppklarende :-)

 5. Lars sier:

  Jeg savner kilder og referanser. Uten dette blir det kun meninger det er vanskelig å forholde seg til.

 6. katrine sier:

  det betyr at bremykt e et bra alternativ?

  • admin sier:

   Hei Katrine! Vi anbefaler gode, rene fettsyrer som Extra Virgin Kokosfett, meierismør, Extra Virgin Palme, Oliven osv. Det viktigste med fett er alltid å se på at det er så ubehandlet som mulig, som feks at det er kaldpresset eller rått :-)

 7. Desirée sier:

  Den kokos oljen, smaker den kokos når man bruker den?

 8. Rigmor Valdemarsdatter Vollan sier:

  Skikkelig god informasjon angående fett.Bruker mest meierismør og olivenolje.Ser nå at det har vært lurt.;-D

 9. Lisbeth sier:

  Får en kjøpt ekstra virgin cocos på vanlige matbutikker?

  • admin sier:

   Du skal få kjøpt Amanprana Extra Virgin Kokosfett i de fleste helsekostbutikkene rundt om kring i landet. Veldig viktig at det er et filtrert økologisk extra virgin kokosfett.. :-)

 10. Sara sier:

  Hei
  Synes dette er litt innvikla jeg. Jeg bruker extra virgin olivenolje når jeg steker, men av og til passer det seg ikke, så da bør jeg altså bruker meierismør da? Og hva skal en bruke når en baker da? Kan en bruke «flytende olje» da? Eller det jeg igrunna spør om; er det bare meierismør som er alternativet hvis en skal bruke fett i «fast form»? Hva etter en fedmeoperasjon -. da skal ikke fettprosenten overstige 20%. Mange spørsmål her, takknemlig for svar :-)

  • admin sier:

   Du kan gjerne bruke Amanprana kaldpresset kokosolje til både steking og baking, siden den holder seg stabil ved høye temperaturer, som et alternativ til meierismør. Hvis du har tatt en operasjon bør du rådføre deg med legen din i forhold til fettinntaket ditt.

  • hei! EXTRA virgin Olivenolje er uegnet til steking , vanlig uraffinert olivenolje. samt cocosoje som er for steking, ikke den første pressede- EXTRA virgin variant. Den er også dyrere av den grunn at den er den FØRSTE pressede, Så presses det igjen og får litt olje igjen oliven eller kokos.
   Fatsyrer er meget viktige for cellemebranen skal holde sin flexibilitet da cellemembranen er viktigere enn kjernen . Det er dr EPIgenetikk kommer til uttrykk. MILJØET rundt cellen er avgjørende for cellenes helse. Sunne celler ,bettyr sunne organer —> sunt sinn og kropp!

   Jeg håper meg forstått bedre på engelsk :

   The health of the fatty
   membrane actually determines to a large degree
   the health of the expression of your genes.
   In other words, if you have a “sick” cellular
   membrane, you have disease promoting gene
   expression, which causes fatigue, weight gain and
   disease in the body.
   Okay, so what causes the membrane to get “sick”
   the fastest? It’s from the toxic, rancid fats
   that you may be cooking with!
   The top 3 fats to stay
   away from when cooking are:

   1. Margarine (I think you guys know this by now)
   2. Extra Virgin Olive Oil (may come as a surprise)
   3. Vegetable Oil (ie. sunflower,canola (raps) oil)

   Why Extra Virgin Olive Oil?

   Because it’s from the first press of the olives,
   it’s “smoking point” the point that the fat turns
   rancid, is extremely low. So when you heat it up,
   it can turn into trans fat, and that’s what’s
   making up the cell membrane of your body!

   I don’t know about you, but I wouldn’t want
   trans-fats to be making up the fat around my
   cells!

   Vegetable oils are highly processed and are also
   high in omega 6 fats, which are already too
   elevated in most people. Dr. Jones reminded me
   that too much omega 6 in the cell membrane
   creates a chronic disease state of inflammation
   within the cell.
   So what are the BEST fats to cook with?

   1. Coconut Oil (has a high smoking point)
   2. “Pure” Olive Oil (has a medium to high smoking point)
   3. Organic Butter (has a medium smokingpoint)

   Okay, so why is “Olive Oil” up here again? “Pure”
   Olive Oil is from the 3rd and sometimes fourth
   press. Which means, it’s a much more stable fat
   and doesn’t break down as fast or easy as “Extra
   Virgin”. It’s also less expensive which is good!
   the best fat to cook with on high
   is coconut oil. And if the butter is from grass
   fed cows, you are getting a lot of healthy omega
   3’s as wells as a really essential fat called
   CLA. The healthy fats in these 3 oils all support
   healthy cellular membrane function.

   This in turn leads to a healthier gene
   expression, which leads to a healthier more
   energetic you. ( by Yuri Elkaim)

 11. Tore H. sier:

  Hei!

  Hva med myk plantemargarin av typen som skal senke kolesterolet? Den markedsføres jo som veldig sunn og god for hjertet – og er temmelig kostbar? Jeg bruker den på brødskiva. Er ikke den bra likevel, da?

  Hilsen forvirret.

  • admin sier:

   Hei Tore,
   Plantemargarin har blitt bedre enn det har vært før. Det er mindre bearbeidet og tilsatt mindre kjemikalier, men det inneholder fortsatt bearbeidet fett. Hvis du er glad i det så er det opp til deg om du har lyst til spise margarin eller ikke. Vårt synspunkt er at man holder seg til kaldpressede, rå og økologiske oljer og meierismør. Du kan også lage eget margarin ved å røre romstemperert smør med en deilig og kaldpresset olivenolje, eller for eksempel Amanprana Extra Virgin valnøttolje. Da rører du den til de er helt blandet eventuelt at du tilsetter litt Supernature Premium Lecithin og Himalayasalt.

 12. Heidi sier:

  Hva slags smør til brødskiva kan man bruke da? Jeg har brukt soft flora original plantemargarin med rapsolje bestandig…. :-P

  • admin sier:

   Vi anbefaler at man spiser kun kaldpressede, rå og ubehandlede oljer, helst økologiske også. Amanprana kaldpresset kokosolje egner seg veldig godt på brødskiven ellers anbefaler vi også meierismør, siden det er noe kroppen kan nytte gjøre seg. Du kan også lage eget margarin ved å røre romstemperert smør med en deilig og kaldpresset olivenolje, eller for eksempel Amanprana Extra Virgin valnøttolje. Da rører du den til de er helt blandet eventuelt at du tilsetter litt Supernature Premium Lecithin og Himalayasalt.

 13. Ellen sier:

  Fant denne infoen på Tv2. No. Vet ikke om det hjelper at vi bruker extra virgin når det gjelder miljøet.

  Et miljøproblem
  Norge importerer rundt 15 tusen tonn palmeolje årlig, og ved siden av matproduksjon brukes den også til kosmetikk og biodrivstoff.

  I tillegg til å være en usunn vegetabilsk olje som øker kolesterolet, fører palmeoljeproduksjonen til store ødeleggelser av regnskogene i Asia, særlig i Malaysia og Indonesia.

  – Industrien gjør at regnskogen forsvinner på grunn av brenning og nedhugging. Den frodige regnskogen med mangfoldig dyreliv må vike plass for store palmeoljeplantasjer, og det er trist, sier leder i Regnskogfondet, Lars Løvold

  • admin sier:

   Hei Ellen,
   Vi er helt enig med at det må gjøres noe med høvling av regnskog for å dyrke palmeolje. Det er vi som forbrukere som har makten og vi kan etterspørre palmeolje som kommer fra et bærekraftig og etisk landbruk isteden for å konsumere palmeoljeprodukter som er miljø- og helseskadelige. Amanpranas sin palmeolje er både kaldpressede, rå og økologiske som kommer fra et bærekraftig landbruk. Den blir dyrket i Colombia av småbønder og en del av overskuddet går nettopp til motaksjon mot uetisk dyrket palmeplantasjer i Malaysia og Indonesia.
   Her har du en link til et tidligere innlegg om den røde palmeoljen til Amanprana: http://blogg.super-nature.no/ikke-spis-regnskogen-flott-tiltak-fra-regnskogsfondet

 14. Lykke sier:

  Hei! Fin info! Men lurer litt på hvilke oljer man skal lage mat med som tåler høy temperatur (ved steking), men som også er kaldpresset? Leste i Hjemmet at hvis kaldpresset fett blir for varmt blir det farlig.. Takk for svar!

  • admin sier:

   Hei Lykke,
   Amanprana kaldpresset kokosolje tåler høye temperaturer og egner seg veldig godt til all type matlaging og steking. Kokosoljen fra Amanprana har en mild smak som bærer preg av kokos. Oljen holder seg til og med stabil ved frityrsteking.

 15. Rita sier:

  Takk. Veldig informativt. Men – hva tenker dere om kaldpresset rapsolje. Kan ikke den brukes til steking og baking?

  • admin sier:

   Generelt sett er kaldpressede oljer av høy kvalitet best å bruke til salater og lignende, ikke til oppvarming. De oljene som egner seg best til steking og baking er mettet fett som for eksempel kokosolje. Lykke til :-)

 16. Kate sier:

  Det er så flott at dette blir belyst; margarin er ikke mat hverken for mennesker eller andre dyr….om du setter en pk margarin ut i naturen, vil du oppleve at ingen dyr, absolutt ingen dyr spiser av margarinen, de lar den ligge helt urørt, de styrer langt unna…det sku vi alle gjøre, spør du meg!

 17. may sier:

  Hvilke oljer eller fett kan jeg ha i brød-deigen?

  • admin sier:

   Hei May,
   Amanprana Extra Virgin kokosolje er et sunt mettet fett som tåler høye temperaturer og egner seg veldig godt til baking, den har en mild smak av kokos.

 18. Trine sier:

  Flott informasjon! Er selv opptatt av å spise så ren mat som mulig. Her går det mye i meierismør som virkelig smaker som smør skal gjøre. Men bruker også bremykt på brødskiva, hva kan dere si om den?
  Syntes det også er vanskelig å få tak på forskjellen på alle oljene, men det er vel bare å nesten pugge..

 19. Meget interessant og flott info!
  Synd at mange ikke bryr seg og blir betenkt over disse såkalte hjertegode produktene som selges i supermarkedene, men selvsagt, når dette er produkter som blir anbefalt fra legen, så velger altformange å tro fult og fast på dette, og ingenting annet.

 20. Susanne Weedon-Fekjær sier:

  Av mettede fettsyrer er palmitat en av de aller vanligste. Palmitat er et svært stabilt molekyl og det vil derfor fortsette å være palmitat også ved bearbeiding av produkter i industrien. Når det gjelder herding så skriver du fett blir skadelig først når det blir herdet, men det er fysisk umulig å herde mettet fett fordi det allerede er herdet. Mao palmitat eller en hvilken som helst annen mettet fettsyre vil fortsette å være nøyaktig den samme fettsyren også etter herding. Det vil igjen si at det mettede fettet i palmeolje vil være nøyaktig det samme mettede fettet uavhengig av bearbeiding av produktet og derfor også nøyaktig like sundt (eller i dette tilfelle, usundt) før og etter bearbeiding. Det er en uendlig rekke forskning som viser at palmeolje spesielt og mettet fett generelt er svært uheldig for vår helse. Det at noe er «gammeldags» betyr ikke at det ikke er sant. Biologien følger ikke moten og derfor er det fremdeles slik at mettet fett enkelt sakt er skadelig, mens umettet fett fremdeles er helsebringende. Hilsen klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad på bl.a. fettsyrer

Legg igjen en kommentar