Reduser blodtrykket med vitamin-C

Gode nyheter om du har høyt blodtrykk! Store doser C-vitamin har vist seg å ha blodtrykksreduserende effekt viser en ny studie fra forskere ved John Hopkins University i USA, studiet er publisert i American Journal for Clinical Nutrition.

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120418111810.htm

Forskerne fant at et snitt på 500 mg C-vitamin daglig, som er ca. 5 ganger mer enn anbefalt daglig inntak, kan redusere blodtrykket med 3 -5 mmHG. Studien fant at de som tok blodtrykksmedisin, fikk opptil 10 mmHG reduksjon.

En reduksjon på 3 mmHG er en moderat reduksjon, men forskerne understreker at hvis hele USA får til denne lille reduksjonen vil det føre til mange færre infarkter. I tillegg er det generelt små endringer i livsstil som skal til for å regulere et høyt blodtrykk.
De to viktigste faktorene er alltid kosthold og trening. Når det gjelder kosthold er det selvfølgelig viktig å holde seg langt unna alt av prosessert og behandlet mat som kan inneholde transfett og nitrater. Å spise sunn ren mat med et naturlig høyt innhold av antioksidanter og vitamin-C virker ikke bare blotrykksenkende men vil også forebygge hjerte-og karsykdommer i fremtiden. Andre studier viser også at mangel på vitamin-C i kosten kan føre til høyt blodtrykk over tid.

Dette er bare et av flere studier som har sett på de positive effektene vitamin-C har på kroppen. Å forstå hvilken stor rolle vitamin-C spiller i kroppen er et helt studie i seg selv for vitamin-C har ikke bare positiv effekt på hjerte- og karsystemet men spiller også en rolle i nesten alle biokjemiske prosesser i kroppen.  I forhold til høyt blodtrykk virker vitamin-C utvidende på blodårene som igjen reduserer blodtrykket, men vitamin-C er også en krafitig antioksidant som nøytraliserer frie radikaler og derved også reverserer de degenerative prosessene i kroppen.

Siden 95% av alle vitamintilskudd er syntetiske og til og med mange vitamin-C produkter som påstås å være naturlige fra Acerola, eller annet er tilsatt syntetisk askorbinsyre, er det også viktig å forstå forskjellen på syntetisk vitamin-C og naturlig vitamin-C. Askorbinsyre er en syntetisk fremstilt syredannende antioksidant, og må ikke forveksles med naturlig C-vitamin. På sikt kan inntak av store mengder askorbater virke belastende på nyrene. Naturlig vitamin-C er også mange ganger mer potent enn syntetisk vitamin-C og derfor trenger du mindre av det.

Det eneste alternativer, mener vi er vitaminer fra naturlig mat som inneholder co-faktorer som assisterer kroppen med opptaket. Det er nemlig ikke mengden du spiser som er viktig men biotilgjengeligheten (opptaksevnen) i det du spiser. Undersøkelser fra 1983 og 1991 viser f.eks. at naturlige c-vitaminer fra mat var 1210% ganger med biotilgjengelig enn kunstige c-vitaminer (Askorbinsyre).

(Les også blogginnlegget fra 18/4 om kunstige vitaminer og mineraler)

 

Amla C-vitamin m/spirulinaVi anbefaler selvfølgelig Amlabæret som har en av de høyeste konsentrasjonene av C-vitamin i naturlig form. I tillegg inneholder bæret også en imponerende mengde antioksidanter, og særlig bioflavonoider. Dette er kanskje det mest komplette C-vitamintilskuddet på markedet! Siden vitaminet er naturlig bundet til næringstoffer i bæret, vil det også tas opp og utnyttes maksimalt i kroppen.

8,7 mg C-vitamin fra Amlabæret tilsvarer 100 mg av det vanligste syntetisk fremstilte C-vitaminet.

http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminC/

Legg igjen en kommentar