Skjulte giftstoffer i maten kan lede til alvorlige helseproblemer!

Det er åpenbare og klare helsegevinster ved å spise mest mulig ren, levende mat som supermat og rawfood. Det de fleste ikke er klar over er at giftstoffer og frie radikaler dannes når maten overstiger en viss temperatur. Når maten varmes opp skjer det en kjemisk reaksjon med stoffene som gjør at de binder seg til hverandre og danner nye stoffer. Denne reaksjonen kalles Maillard reaksjonen. Denne reaksjonen gjør at det dannes stoffer som er vanskelige for kroppen å bryte ned, som igjen fører til at giftstoffer akkumuleres i kroppen. Dette kan etter hvert lede til mer alvorlige helseproblemer.

Maillard reaksjonen er en helt vanlig reaksjon, som hele tiden foregår når mat varmes opp. Reaksjonen er mellom noen typer sukker og aminosyrer. Maillard reaksjonen brukes mye i matindustiren for å få maten til å smake bedre. De 3 faktorene som må være til stede er sukker/stivelse, aminosyrer og varme. Flere komponenter som man bare finner ved oppvarming av mat ser ut til å skade cellerstrukturen og linkes nå til sykdommer som allergier, alzheimers, artritt og diabetes.

Acrylamide er et av stoffene som kan formes med denne reaksjonen, og det finnes i store mengder i stekt og fritert mat som potetchips, brød og maisprodukter. En studie som ble sponset av Lund Universitet i Svergie linker blant annet Acrylamide til kreft i rotter, og klassifiseres som mulig kreftfremkallende hos mennesker. Verdens helseorganisajon, FDA, og flere andre land har postet anbefalinger på sine websider om tryggere måter å forberede mat på for å senke acrylamide innhold. I August 2009, satte Health Canada acrylamide på sin liste over giftstoffer og begynte overvåkningen av acrylamide i all mat.

Advanced Glycation End-products (AGE) er et annet resultat av høy oppvarming. Mye forskning dreier seg om AGE, og dets betydning i forhold til sykdommer som diabetes, hjerte/kar, alzheimer og andre aldersrelaterte problemer.

Siden dette er relatert til sukker, og hvordan sukker reagerer i kroppen vår er det derfor ekstra viktig å unngå raffinert sukker.

Den gode nyheten er at disse stoffene som man finner i varmebehandlet mat selvfølgelig er enkle å unngå ved å spise mest mulig ren, levende mat, og minst mulig fritert, stekt og bearbeidede matvarer.

Vi tror at dette bare er toppen av isfjellet spesielt i forhold til konsekvensene av interaksjonen mellome andre typer giftstoffer som BPA, pesticides og miljø toksiner, og vi regner med å høre mer om disse komponentene i fremtiden.

Shelled hamp seedNaturlig, ikke bearbeidet mat er det vi er ment å skulle spise fra naturens side. Supermat er nettopp det – ren næringsrik mat som gjør at du føler deg i pakt med naturen, og som får frem det beste i deg. I tillegg vil maten beholde mye mer av næringen om den ikke er varmebehandlet, og inneholder også enzymer som gir en bedre fordøyelse. Kombinasjonen supermat og Rawfood blir derfor et naturlig valg.

 


Kommentarer

En tilbakemelding - “Skjulte giftstoffer i maten kan lede til alvorlige helseproblemer!”
  1. karina sier:

    Eg veit at dette er ein noko uformell blogg, men eg trur det hadde vore bra å inkludere kjelder meir tydeleg, og i tillegg namnet på den personen som skriv dette her. Det skapar godt truverd!

Legg igjen en kommentar