Stor ny studie om helsefordelene med antioksidanter
I en stor artikkel i Dagbladet i dag kan vi lese om en ny undersøkelse ved Karolinska Instituttet i Svergie, publisert i det anerkjente tidskriftet «Stroke», som viser at antioksidanter beskytter mot både blodpropp og hjerneslager.
«Hele 45% færre tilfeller av hjerneblødning ble funnet hos gruppen som spiste mest antioksidanter sammenlignet med dem som spiste minst» forteller doktorand Susanne Rautiainen til Dagbladet, og forklarer videre at «Antioksidanter bekjemper frie radikaler som virker ødeleggende på celler, vev og årer. Spiser du riktig forhindrer du at disse frie radikalene danner åreforkalkninger som kan ende med hjerteinfarkt eller hjerneblødning».
Flere studier viser nå viktigheten av å få i seg antioksidanter. Redusert forekomst av kreft, demens, utsatt alderdom, beskyttelse mot hjerteinfarkt og hjerneblødning er bare noen av fordelene, og forskningen viser at jo flere antioksidanter du får i deg jo bedre beskyttelse får du.
En tilsvarende studie publisert i BMC Medicine i fjor viser at mennesker med et høyt inntak av antioksidanter har redusert forekomst av kreft og demens, og en høyere levealder enn den øvrige befolkningen.
– Sunn og næringsrik mat holder kroppen friskere, og kan bidra til å utsette alderdom, bekrefter forsker Ingvild Paur ved UiO til dagbladet. «Alle mennesker dør av en bestemt årsak, men denne årsaken kan utsettes, gjerne i flere tiår. Noen typer kreft er for eksempel uhelbredelige, og du vil dø av dem. Det antioksidanter i slike tilfeller kan påvirke, er tidspunktet du blir syk på. Er du flink og spiser et sundt kosthold kan du derfor utsette sykdommen i mange år, og på den måten få et lengre liv».
Det er jo ingen stor nyhet at kostholdet er ekstremt viktig i forhold til å holde kroppen frisk, og vi syns det er veldig bra at det blir større fokus på dette i media slik at flere og flere får opp øynene, og begynner å ta et større ansvar for egen helse gjennom kostholdet. Vi syns denne utviklingen er veldig positivt men som vi har sagt tidligere.. det holder ikke lengre å få i seg 5 frukt og grønnsaker om dagen og tro at man da automatisk er beskyttet mot alle sykdommer. Doktorand Susanne Rautiainen ved Karolinska Institt i Svergie bekrefter dette ved å si at jo flere antioksidanter du får i deg jo bedre er du beskyttet.
I dagens artikkel anbefales alle å spise mer frukt, bær, grønnsaker, frø, nøtter, sjokolade og rødvin. Dette er selvfølgelig veldig bra, og det er jo absolutt viktig med et sunt og godt kosthold, men hvis man virkelig vil ha effekten av antioksidanter er det jo ingen ting som kan sammenlignes med næringsinnholdet i supermat. For eksempel superbæret Acai inneholder 10 ganger mer antioksidanter enn blå druer, og råkakao inneholder hele 20-30 ganger mer antioksidanter enn blåbær. Så vår konklusjon er som alltid spis sunt, spis naturlig og spis mye supermat!