D2 med reportasje om skadevirkningene ved sukker

Det er med glede vi leser D2 fredag, der overskriften på forsiden lyder: «Dødssøt – Det søte liv kan svi langt mer enn vi trodde». Vi har tidligere skrevet om Professor og Doktor Robert Lustig som er en pioneer på forskning innen sukker og helseskadelighet. I D2 sin reportasje går de grundig til verks og presenterer Lustigs forskning, og andre forskere som ser på sammenhengene mellom sukker, livsstilssykdommer, avhengighet og overvekt. Videre ser de på statistikk på inntak av sukker, tilsatt sukker i matvareindustrien, og sukkerindustriens motstand (naturlig nok?) til denne forskningen. Knallbra artikkel, anbefalt lesning!

Dr Lustig og de andre han forsker med anbefaler at sukker blir regulert fra statlig hold på samme måte som tobakk og alkohol, blant annet på grunn av at det har vist seg å gi disse symptomene hos amerikanere:

– Øker blodtrykket

– Forstyrrer hormonenes kommunikasjon

– Gir leverskader

Dette ligner svært på det som skjer ved høyt alkoholforbruk, og skyldes sannsynligvis at fruktose-delen i vanlig sukker må omdannes i leveren. Hvis noe som omdannes i leveren spises i store mengder, kan dette føre til en overbelastning som på sikt kan gi skader.

Avhengighet av sukker er debattert. En artikkel fra 2008, av Avena, Rada og Hoebel viste at rotter som fikk en viss dose sukker hver dag i en periode, utviklet abstinensadferd da sukkeret ble fjernet. De samme forskerne har tidligere vist at jevnlig sukkerinntak gir lignende dopamin-responser i hjernen som flere typer dop.

Det kan altså se ut som om daglig inntak av store mengder sukker gjør deg avhengig på lik linje med heroin, det er vel ikke spesielt ønskelig?  Ikke med de skremmende virkningene overdrevent inntak av sukker har.

Kommentarer

2 tilbakemeldinger - “D2 med reportasje om skadevirkningene ved sukker”
  1. det er så bra, og ein utruleg bra skreven artikkel. eg vonar den vekkar folk litt!
    for folk veit jo dette – me veit jo at sukker og salt er skikkelig dårleg for oss, og at dei gøymer seg i alle slags matvarer.

    etter å ha vore nokre år på internett verkar det som om det er det å bli sjuk, entan den er kreft eller problemar med fordøyinga, som gjer at folk endeleg tek kroppen sin på alvor og byrjar lytte til den.

    det verkar som om me må ha inn det inn på teskei – det måtte iallefall eg.

    • admin sier:

      Vi håper også folk våkner for dette. Dessverre er det mange som finner frem til en ny måte å tenke ernæring og forebyggende helse, igjennom nettopp det å bli syk. Vi jobber hardt for å få flest mulig til å forstå hva de kan gjøre forebyggende med ernæring og mat- men det er ofte sterke krefter i oss eller rundt oss som gjør at vi ikke alltid tar det med en gang, men må ha det med teskje som du sier:-)

Legg igjen en kommentar