Antioksidanter fra piller eller mat?

Forrige uke hadde  Dagbladet en sak med overskriften:  «Få antioksidanter via maten – Med tilskudd har du mindre kontroll». Det er  ikke lenge siden sist Dagbladet gikk ut og advarte om farene ved å spise kosttillskudd. Også denne artikkelen  inneholder skremselspropaganda fra enkelpersoner om hvor farlig det kan være å ta kosttilskudd.

Vi er selvfølgelig helt enig i at en syntetisk pille aldri kan erstatte et måltid, og vi sier som forskerne «Få antioksidantene via maten» og med det vil vi igjen poengtere at supermat ikke kan sammenlignes med kosttilskudd fra syntetisk isolerte vitaminer/mineraler, og vi anbefaler heller aldri quick fix løsninger! Vi syns det er viktig å bygge opp og nære kroppen med riktige vitaminer, mineraler, plantestoffer og sporstoffer. Så spis ren levende mat, spis supermat som kun inneholder naturlige næringsstoffer som kroppen gjenkjenner som ren næring. Tro ikke at å ta en vitamin/mineralpille er svaret om du har et grunnleggende dårlig kosthold.

Forskingsleder Gorm Boje Jensen i hjerteforeningen i Danmark mener brukere av kosttilskudd benytter tablettene som hvileputer, og at testpersoner som tok kosttilskudd ikke hadde en like sunn livsstil som testgruppen med normal kost. Han mener videre at kosttilskuddbrukerne ofte undervurderer viktigheten av å spise sunt og være aktiv.

 

Supermat er mat med et svært høyt næringsinnhold, som både renser og på sikt bygger superhelse! Kroppen gjenkjenner også supermat som ren næring. Det er derfor stor forskjell på antioksidanter fra supermat, i forhold til syntetiske isolerte forbindelser som det er mulig å ta for mye av. Forskning peker også på at tilskudd fra naturlige plantekilder gir bedre effekt enn syntetiske tilskudd. Det er særlig viktig å merke seg at syntetisk A-vitamin, og A-vitamin fra animalske kilder som f.eks. lever, ofte kan føre til at man får for store doser, fordi det er fettløselig og kroppen derfor har vanskeligheter med å skille ut overskuddet. Derimot vil A-vitaminer fra plantekilder som for eksempel alger, gress, grønnsaker, og rød palmeolje ikke lagres i kroppen på samme måte. Dette er selvfølgelig veldig gode nyheter for alle som skjønner forskjellen på supermat og syntetiske antioksidanter :-)

Legg igjen en kommentar