Når «sunn» mat ikke er sunn

All mat mat som markedsføres som sunn er ikke alltid det. Vi går igjennom noen av de matvarene som «skjuler» andre problemer..


Frokostblandinger

Noen frokostblandinger markedsføres særlig for å holde den slanke linje, og lover i reklamen at du skal gå ned i vekt og føle deg fantastisk. De har lite kalorier og ingenting fett. Sannheten er at flere av disse frokostblandingene ikke holder det de lover. Hvorfor? Fordi de er stappfulle av sukker. Frokostblandinger er også generelt oppfattet som å i alle fall inneholde store mengder fiber. Disse «slankefrokostblandingene» inneholder ofte lite eller 0 gram fiber. De sørger for at blodsukkeret ditt stiger raskt, og får tilsvarende fallhøyde senere og gir deg rett og slett ustabilt blodsukker. Når insulinstormen jager så blir du sulten igjen. En dårlig sirkel med andre ord.

Andre frokostblandinger lover oss høyt fiberinnhold og markedsføres som sunn på den måten, at den holder magen i god form. Men også her synder de med å tilføre store mengder sukker. En type – som er populær i Norge – inneholder mer sukker per servering enn en kule med vaniljeis!

Så les nøye på pakningen når du velger!

Du kan også lage din egen Supermat frokostblanding! Mix frø og nøtter, som for eksempel hampfrø, linfrø, cashewnøtter, mandler og valnøtter, bløtlegg disse i vann ca. 7 timer – dette gjør de mindre syredannende. Deretter tørker du de over natten på laveste temperatur i ovnen, eller i en dehydrator. Bland litt Himalayasalt og agavesirup, tilsett noen gojibær og hell over. La stå til det stivner litt og bruk sammen med for eksempel kefir, naturell yoghurt eller mandelmelk.  – Himmelsk godt og enormt næringsrikt.

Smoothies

«Men smoothies – det er da kjempesunt?» tenker du kanskje. De er ikke alltid et næringsrikt valg. De inneholder ofte store mengder tilsatt sukker, sukkerholdig frukt, melk og til og med iskrem i enkelte tilfeller. Studier viser også at sukkerinnholdet i frukt har økt betraktelig de siste 50 årene. Det er greit å være det bevisst! Det beste er å lage smoothien din selv, da vet du hva den inneholder. Eller gå et sted der de legger vekt på rene og sunne ingredienser. En Supersmoothie – med supermat- er en næringsbombe med ingen tomme fyllstoffer, og gir kroppen din et løft, ikke en blodsukkertopp.

Sjekk her for mange fine supersmoothieoppskrifter:

Lightprodukter

Mange produkter som ikke er naturlig lav fett/lav kalori gjøres om til «lettprodukter» eller «lightversjoner». Ofte fjernes da fettet og da må det tilsettes sukker, salt, smaksforsterkere og andre «fyllstoffer», tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. Det blir et «matprodukt» i stedet for en matvare. Kornsirup, stivelse, xanatan gummi , myseprotein og kjemiske tilsetningsstoffer er noen av gjengangerne i slike produkter. Ikke akkurat ren mat. Spis heller mindre av den rene versjonen av det du har lyst på, og lag maten selv fra grunnen – slik sparer du kroppen for «matlignende» kjemikalier den ikke har godt av.

Maten vi spiser har enorm påvirkning på vår kropp og helse, det er derfor utrolig viktig å lese på pakningen hva maten egentlig inneholder. Eller å velge ren, økologisk mat laget fra grunnen av.

 

Kommentarer

3 tilbakemeldinger - “Når «sunn» mat ikke er sunn”
 1. Elisabeth Hast sier:

  Viktig lesing!!! Tenk bare på alle dem som har kastet seg på glutenfri kost. De kjøper alt de kommer over av ferdigprodukter av brød og rundstykker, ferdige melblandinger. Men hva er det i dette, bare fyllmasse, spør du meg….

 2. MONICA TEIGENE sier:

  Har akkurat les et innlegg om agavenektar, alle typene, av Sally Fallon Morell, og hun påpeker mange svært negative ting om Agavenektar, har dere noen kommentar til det? ang. all sunn mat kanskje ikke er så sunn? tips om denne artikkelen fikk jeg fra bloggen -frajordtilbord.no

  • admin sier:

   Vi i Supernature har fra før av kjennskap til den artikkelen det henvises til fra bloggen «fra jord til bord». Artikkelen kan gi inntrykk av at agave er det samme som fruktose, eller høy fruktose mais sirup, men det er det da altså ikke. Agave inneholder fruktose i naturlig form, ikke i det hvite raffinerte pulveret som en kan kjøpe i butikken, eller muligvis enda verre, høy fruktose mais sirup. Å sette agave, fruktose og høy fruktose mais sirup i samme båt blir ikke riktig. De har alle forskjellig glykemisk index (GI) og innhold (eller fravær) av næringsstoffer. Agave inneholder mye mindre fruktose (49 gram pr 100 gram) og gir en lavere blodsukker stigning (GI ca 30) enn høy fruktose sirup (GI ca 85). I artikkelen det henvises til står det at agavesirup inneholder 80 gram fruktose, vår agave har høy kvalitet og inneholder da altså 49 gram. Høy fruktose mais sirup inneholder opp til 90 gram fruktose/100gram.

   At vår agave er rå betyr at den ikke er varmet opp og brent som det står i rapporten det nevnes. Grunnen til at vår agave har litt farge er at den er ikke filtrert, nettopp fordi at mineraler (blant annet kalsium og magnesium) er ivaretatt og skal kunne tilføre næring til kroppen, og ikke forbruke næringsstoffer for å blir fordøyd som andre raffinerte søtningsmidler gjør når det blir brutt ned i kroppen.

   Vårt svar til deg vil være at vår agave ikke er helseskadelig, men at en skal ha ett bevisst forhold til hvor mye søtning en vil bruke, og alltid streve etter å bruke minst mulig. Agave er likevel ett godt alternativ ved de anledningene en velger det søte liv.

Legg igjen en kommentar