Skremmende «cocktail effekt» av sprøytemidler – Eple som nektet å dø

Hva blir gjort med maten vår når det tar flere måneder før et vanlig eple råtner? Hvor lenge skal frukt og grønnsaker kunne ligge uten å bli dårlig? Hva gjør sprøytemidler med maten vår? Det mest skremmende er kanskje at det er ingen som vet hvor farlig dette er.

Se eple som etter nesten fem måneder i stuetemperatur fremsto som grønt og fristende.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Eplet-som-nektet-a-do-6797960.html

«Myndighetene ser kun på enkeltstoffer, og ikke på «cocktaileffekten»; den samlede effekt av flere sprøytemidler. Selv om enkeltstoffer ikke er skadelige, kan kombinasjonen av mange stoffer slå annerledes ut. Dansk forskning har påvist en cocktaileffekt hos forsøksrotter som fikk en kombinasjon av flere soppmidler, alle i doser under tillatte grenseverdier, sier Andestad. Han får støtte i selveste Vitenskapskomiteen for mattrygghet: «Samlet sett har vi lite kunnskap om mulige kombinasjonseffekter av miljøgifter som forekommer sammen med rester av plantevernmidler …». Men likevel konkluderte den ifølge Mattilsynet med at: «samvirkende effekter i praksis er et lite problem i Norge i dag» Skriver Aftenposten

Å velge økologisk eller viltvoksende mat er den viktigste måten du kan beskytte deg selv, naturen og din familie mot en verden med stadig flere unaturlige kjemikalier vi ikke aner hva kan gjøre med oss. Forskningen ligger lysår bak utviklingen og bruken av skadelige miljøgifter i matproduksjonen. Hva skal til for at vi kan få bedre, tryggere og ren mat i et land som Norge? Er ikke dette noe av det mest grunnleggende ved å bo i dette landet? Det er vi, som forbrukere som nå har et ansvar for å bruke pengene våre fornuftig, og legge press der vi kan.


 

Legg igjen en kommentar