Tøys om «myteknusing» av økologisk mat i media

I den siste tiden har det vært spekulasjoner i media om at økologisk mat og landbruk ikke er sunt. Mengder av forskning foreligger på feltet, og det er ikke tvil om at mat dyrket etter økologiske prinsipper er mer næringsrik, bedre for miljø og dyr enn industriellt jordbruk. Forskning viser også at ikke-økologisk jordbruk bidrar til at mat vokser for raskt, får ikke tilført det de trenger av vekstgrunnlag for å bli «sitt næringsrike selv». Målinger viser at frukt og grønt har betydelig mindre næringsinnhold nå enn for 50 år siden. Mat som ikke er sprøytet men cocktail av giftige stoffer virker mer logisk for de flest å spise. Eller?

VG slo opp på førstesiden at de knuste mytene om at økologisk jordbruk.

En av professorene i VGs sak – professor Gerd Holmoe-Ottesen – skrev en kommentar i etterkant der hun reagerer på manglende samsvar mellom forsiden og innholdet i saken.

Professoren lurer på om VG har glemt sitt pressetiske ansvar, og sier videre: «Jeg er en av de som er positiv til økologisk mat, og som mener at det er holdepunkter for at den er sunnere. VG hadde et stort førstesideoppslag 6. november som skulle «knuse mytene» om at økologisk mat er sunnere. (…) Jeg er en av de som ble intervjuet, og en av de som er positiv til økologisk mat, og som mener at det er holdepunkter for at den er sunnere. En ting er at jeg føler meg og mitt syn på økologisk misbrukt, men sjelden har jeg opplevd et så totalt misforhold mellom forside og innsidetekst. Med den vinklingen VG har anlagt på reportasjen, fremstår jeg som en av myteknuserne, hvilket er langt fra sannheten og innholdet i de utallige foredrag om økologisk mat jeg har holdt rundt om i landet.

I forhold til forringelsen av kvaliteten og næringinnholdet på frukt og grønt viser forskning og målinger dette (via Agropub):

«Soil Association (2001), Worthington (2001), O’Doherty Jensen (2001) har gått gjennom undersøkelser hvor produktkvaliteten i økologisk og ikke-økologisk produksjon sammenliknes. Soil Association (2001) konkluderer med at forskning viser signifikante forskjeller mellom økologisk og ikke-økologisk dyrket mat. Forskjellene omfatter matsikkerhet, innholdsstoffer som vitaminer og sekundærstoffer og helseeffekter, vist ved fôringsforsøk på dyr, og går i favør av økologiske produkter.

Worthington (2001) har gått gjennom 41 sammenliknende undersøkelser, og konkluderer med at det synes som om det er forskjell i næringsinnhold mellom økologisk og konvensjonelt dyrka vegetabiler. Økologiske produkter inneholdt signifikant mer C-vitamin, Fe, Mg og P, signifikant mindre nitrat enn konvensjonelt dyrka produkter.»

Å spise sunt er å velge ren mat, naturlig dyrket i sin årstid under sine forutsetninger. Dette gjør at maten er renere  – uten helseskadelige kjemikalier, mer næringsrik og uforstyrret. Det fremstår som et logisk valg for alle som tenker over det. Og forskningen støtter dette. Det er opp til oss som forbrukere å velge det vi vil, og kreve rene, økologiske alternativer.

Kilder:

http://www.forskning.no/artikler/2012/august/332181

http://www.oikos.no/newsread/page.aspx?docid=13666

http://www.oikos.no/newsread/page.aspx?docid=13855

http://www.organictoday.dk/okologi-bedre-end-konventionelt-landbrug/

http://www.agropub.no/id/2281

 

Legg igjen en kommentar