Helsedirektoratets kostholdsrapport viser skremmende utvikling i våre kostholdsvaner.

http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/utviklingen-i-norsk-kosthold-2011-kortversjon/Sider/default.aspx

Helsedirektoratets årlige kostholdsrapport inneholder dessverre ingen store nyheter. En tredobling av type 2-diabetes siden 80-tallet viser at gjennomsnitts nordmannen fortsatt spiser for mye ferdigmat som pølser, karbonader, potetchips, diverse hel og halvfabrikata, og drikker for mye brus. Rapporten viser også at hele 19 % av barn i alderen 8-9 år nå er overvektige!!

Sukker & kunstig søtning

Rapporten viser blant annet at nesten en femtedel av matbudsjettet vårt (minus alkohol – som uansett ikke er mat) går til sukkervarer og leskedrikker. Sukkervarer og leskedrikker utgjør en større utgift enn hhv: frukt, grønnsaker og poteter; brød og kornvarer: meieriprodukter og egg tilsammen. Vi bruker faktisk 3x så mye penger på sukkervarer og leskedrikker enn på fisk!

Dette samtidig som rapporten viser at vi får i oss mindre sukker.. Hva skjer? Kunstig søtning! I 2010 var tallet 40 liter kunstig søtet brus per innbygger per år, som er urovekkende høyt!

«Vi har gode muligheter til å gjøre sunne valg og ha et godt sammensatt kosthold. Vi lever i et fedmefremmende samfunn hvor tilbudet av usunne matvarer som boller, godteri, brus og snacks er for stor og prisene er for lave» sier ernæringsfysiolog Kari H. Bugge til VG i dag.

Utfordringene er mange

Vi mener at Helsedirektoratets anbefalte tiltak er for dårlige i forhold til barn og unge, og det er altfor lite fokus på neste generasjons helseproblemer pga dårlig kosthold. Det er skremmende at hele 19 % av barn i alderen 8-9 år nå er overvektige, og det burde være et stort fokus på dette økende problemet.

Helsedirektoratets generelle anbefalinger er:

– Øke inntaket av  grønnsaker, frukt og grove kornprodukter
– Redusere inntaket av salt og mettet fett
– Øke fysisk aktivitet
– Utjevne sosiale helseforskjeller i befolkningen

Rapporten viser også at enkelte grupper har et veldig høyt inntak av usunn mat og drikke. «Det er en meget stor utfordring å utjevne forskjeller i kostholdsvaner som fører til sosiale helseforskjeller i befolkningen».

Det positive med denne rapporten er at vi spiser stadig mer bær, frukt og grønt, og mindre sukker, og med det store fokuset rundt kosthold i media har interessen for et sunnere kosthold generelt vært økende, men denne kostholdsrapporten viser at vi fortsatt har store utfordringer i forhold til usunne valg.

Vi i Supernature ser en klar tendens til at folk er mer opptatt av kosthold, og har mer kunnskap, men det er tydelig at vi fortsatt har et stykke igjen, og vi tror det er store mørketall på vitamin og mineralnivå hos den norske befolkningen, og spesielt hos barn.

Barn har jo ekstra store behov for mat med mye næringstoffer, blant annet for oppbygning av nervesystemet og hjernen. Det er i tillegg viktig med variert kost, og spesielt viktig er det med riktige, høykvalitets fettprodukter. Det er en klar sammenheng med lærevansker og dårlig ernæring. Vi syns virkelig det er på tide med en liten kostholds-debatt om hva barna våre faktisk får i seg! Hva med supermat inn i skolen?
Hvordan får man mette, lykkelige barn? De må faktisk få i seg nok NÆRING! Rene levende supermat-produkter inneholder kun naturlige næringsstoffer, og supermat er også mat som kroppen gjenkjenner som ren næring… og vi vil jo alle ha superbarn..

Forskningslinker:

http://www.forskning.no/artikler/2012/januar/309730

http://www.ntnu.edu/svt/research/theses

 

Legg igjen en kommentar