Palmeolje – Ikke lenger ett fett

I A-magasinet i dag kan vi lese at Norge skiller seg ut i palmeolje-statistikken sammenlignet med resten av verden, vi velger bort den farlige palmeoljen.  Det er meget gode nyheter at nordmenn som forbrukere blir mer og mer bevist. Det viser at vår makt som forbruker kan endre kvaliteten på våre daglige matvarer. A-Magasinets artikkel viser helt klart hvorfor det er så viktig å velge bort den farlige palmeoljen. Vi syns det er viktig å poengtere forskjellen mellom den dårlige raffinerte pålmeoljen og den rå økologisk og uraffinert palmeoljen. Dette blir nok et eksempel på hvordan man kan ta noe som i utgangspunktet er meget helsemessig gunstig og gjøre det til noe som blir direkte skadelig for kroppen.

Ødelagt palmeolje av dårlig og billig kvalitet brukes i stor grad i ferdigmat blant annet fordi det gir en finere konsistens. Dette herdede, hydroliserte, blekete, dearomatisert, og på annen måte industrielt bearbeidede transfettet er meget helseskadelig. Transfett linkes til altzheimer, kreft, slag, blodtrykk, diabetes, fedme, infertilitet, m.m. og er absolutt ikke egnet som menneskemat. Dessverre er dette transfettet, og det hydrogenert-, og herdede fettet meget interessant for industrien fordi det gjør at fettet blir fast i romtemperatur, harskner ikke og lukter ikke.

Taco, kjeks, sjokoladepålegg, nudler, margarin og salte snacks er verstingene, og inneholder svært ofte dårlig palmeolje. I tillegg finnes den miljøskadelige og usunne palmeoljen i matvarer som buljong, sjokolade, bakervarer, frokostblandinger, frossenmat, turmat og sauser.

Den gode rene palmeoljen er filtrert, rå, økologisk og uraffinert, og inneholder null farlig transfett. Fordelene er mange, og den virker blant annet Anti-aging, styrker immunforsvaret, beskytter mot frie radikaler, inneholder mellomlange fettkjeder som øker fettforbrenningen, og er i tillegg ansett som en av de rikeste kildene til naturlig betakaroten og vitamin E.

Den røde fargen skriver seg fra betakaroten og lykopen, de samme næringsstoffene som setter farge på tomater, gulerøtter og andre fargerike grønnsaker. Den sunne palmeoljen skiller seg fra andre oljer, både planteoljer og animalske oljer, ved at den inneholder 50 % mettet fett, 40% umettet fett og 10% flerumettet fett. Frukten innehilder også komponenter som gjør oljen næringsrik og gir helsemessig fordelaktige egenskaper. Disse plantenæringsstoffene er karotenoider (alfa-, beta- og gammakarotener) vitamin-E (tokofroler og tokotrienoler) steroler (sitosterol, stigmasterol og campesterol) fosfolipider, glykolipider og skvalen. Den sunne røde palmeoljen inneholder også mye vitaminer og antioksidanter som beskytter kroppen og hjernen mot aldring, motvirker rynker og virker foryngende på huden.

Vi velger rødpalmeolje fra Amanprana.
Amanprana har introdusert verdens første bærekraftige og etisk framstilte røde palmeolje. Amanprana støtter den colombianske miljøorganisasjonen ProAves gjen- nom World Land Trust (WLT). Dette er en organisasjon viet til bevaringen av utrydningstruede fulglers (foreksempel guløreparakitten) og amfibiers habitater.

Organisasjonens mål er å bevare Colombias naturrikdom og artsmangfold gjennom å stoppe ukontrollert og tankeløs avskoging. www. proaves.org. Under beskyttelse av Sir David Attenborough, gjør WLT en ekstra innsats for å beskytte regnskogen og dens ti millioner planter og dyr. Når du kjøper Amanprana rød palmeolje, hjelper du WLT å kjøpe parseller i regnskogen. Ett tre reddes for hver liter du kjøper. http://www.worldlandtrust.org. Den røde palmeoljen fra Amanprana lages av småskala palmedyrkere i regionene Magdalena og Bolivar. Disse familiebedriftene fikk utstedt et bio-sertifikat etter forespørsel fra Amanprana. Slike småskala “allianser for fred” er en modell for økonomisk vekst i fattige samfunn. Kvalitet og bærekraftighet går hånd i hånd Alliansene får best mulige pris for sine produkter for å hjelpe dem i deres biologiske bestrebelser, deres utdannelse, deres helse og bærekraftighet. Palmefrukten produseres av småskala allianser og sendes til Daabon der den presses etter kunstens regler. Kort sagt: alle er fornøyde – du, dyrkerne og Amanprana.

http://www.noble-house.tk/html/engels/Amanprana_Red_Palm_projects_in_Colombia/Amanprana_sustainable_palm_oil_projects_in_Colombia.html

http://www.noble-house.tk/html/engels/Columbia_Red_palm_plantage_eng/index_columbia_red_palm_eng.htm

 

Legg igjen en kommentar