Sukker = Dop

Raffinert hvitt sukker har gitt oss en helsekrise uten sidestykke og burde kanskje kontrolleres på samme måte som alkohol.
Overspising, dårlig hukommelse, lærevansker, depresjon —  har alle blitt linket til raffinert sukker. Forsking viser at vi bare er i startfasen for å forstå dette økende problemet. Denne artikkelen fra Psychology Today ser på hva vårt inntak av sukker gjør med hjernen vår.

http://www.psychologytoday.com/blog/neuronarrative/201204/what-eating-too-much-sugar-does-your-brain

Forskning viser at en diett som har et høyt inn hold av raffinert sukker reduserer produksjonen av visse kjemikalier i hjernen, såkalte «brain-derived neurotrophic factors» Sammenhengen mellom nivået av BDNF og de kognitive funksjonene i hjernen er veldig tydelige. Raffinert sukker påvirker altså vår evne til å tenke og bruke kunnskap, og gir oss også dårligere hukommelse. Uten BDNF kan hjernen vår rett og slett ikke forme nye minner eller lære nye ting. Nivåene av BDNF er spesielt lave i mennesker med dårlig sukker metablolisme, Det har også blitt slått fast at demente og depressive mennesker, overvektige og mennesker med sukkersyke (diabetes 2) har et svært lavt nivå av BDNF, og jo lavere nivå av BDNF jo større vanskeligheter har kroppen med å metabolisere sukker.

Sukker er også mye mer avhengighetsskapende enn tidligere trodd. MR bilder av hjernen viser at med en gang sukker kommer på tungen, aktiveres de samme områdene i hjernen som når man bruker dopmidler.  Skanning av hjernen til de som ofte spiser sukkerholdig mat viser at jo mer sukker man spiser jo mer tåler man. Hjernen bygger rett og slett opp en toleranse for sukker på samme måte som for eksempel kokain.
Man tåler mer = trenger mer = spiser mer og mer.

Det er selvfølgelig viktig å se på forskjellene mellom raffinert, prosessert sukker og essensielle langsomme karbohydrater/naturlig sukker. Hjernen vår trenger sukker for å fungere, og hjernecellene trenger faktisk 2 ganger så mye energi som alle andre celler i kroppen. Et sunt kosthold med essensielle langsomme karbohydrater/naturlig uraffinert sukker er derfor veldig viktig. Problemet er at vi får i oss alt for mye raffinert sukker gjennom for eksempel ferdig mat. Husk ren naturlig mat, som supermat, er 100% designet for å være en komplett næringskilde som støtter hele kroppen.

De er mange misforståelser rundt karbohydrater og sukker, og mange prøver å stoppe tilførsel av alle karbohydrater. Som vi ser tydelig med den store lavkarbobølgen. Dette er ikke nødvendig, og bør frarådes. Det er det raffinerte sukkeret som anses som skadelige. I de langsomme karbohydratene (med lav GI) fra planter, finner du også svært viktige næringsstoffer som er helt nødvendige for å opprettholde god helse over tid. Næringskilder, som supermat, med langsomme karbohydrater gir blant annet rik tilgang til ulike typer antioksidanter, vitaminer, mineraler, sporstoffer og enzymer. Langsomme karbohydrater vil i liten grad påvirke insulin-nivået, og gir stabil energi og stabilt blodsukker. Mangel på karbohydrater i kosten kan over tid tappe kroppen og særlig hjernen for viktige næringsstoffer, føre til svekket immunforsvar og etter hvert svekket allmenntilstand. Supernature supermat inneholder bredspektrede, langsomme karbohydrater kombinert med enorme mengder vitaminer, mineraler, sporstoffer, enzymer og antioksidaner. Du vil få tilført alle de gode egenskapene ved karbohydrater – og ingen av de negative. Kroppen vil fungere optimalt og hele kroppens kjemi blir stimulert.

Se også denne videoen med Dr. Sanjay Gupta fra «60 minutes»

Kommentarer

8 tilbakemeldinger - “Sukker = Dop”
 1. Minna sier:

  Väldigt intressant!!

  Har en fråga, hur dampar man bäst grönsaker? Jag är lite rädd föratt det blir för varmt :/ har en kokande kjele och över den, ett durkslag/sil med grönsaker. Tacksam för tips!:)

  • admin sier:

   Hei Minna!
   Det høres jo greit ut :-)
   Det beste er selvfølgelig å ikke varme opp grønnsakene i det hele tatt.. ;-)
   Ha en fortsatt fin dag!

 2. Grønt er skjønt sier:

  Hei. Hva hendte med reaklameringen for at lavkarbo og supermat var en god kombinasjon? Senest rett rundt jul mottok jeg informasjon fra supernature om det idéelle kostholdet bestående av larvkarbo + supermat.
  Jeg sikter ikke til det faktum at lavkarbo med supermat selvsagt er mer gunstig for kroppen enn et kosthold på lavkarbo u/tilskudd av supermat.

  Mvh. AM.

  • admin sier:

   Hei!
   Vi anbefaler lavkarbo, og supermat er selvfølgelig naturlig lavkarbo. Problemet er at mange kutter ut alt av karbohydrater og ikke ser forskjellen på raske karbohydrater og langsomme karbohydrater. Som vi skriver i innlegget: «I de langsomme karbohydratene (med lav GI) fra planter, finner du også svært viktige næringsstoffer som er helt nødvendige for å opprettholde god helse over tid. Næringskilder, som supermat, med langsomme karbohydrater gir blant annet rik tilgang til ulike typer antioksidanter, vitaminer, mineraler, sporstoffer og enzymer. Langsomme karbohydrater vil i liten grad påvirke insulin-nivået, og gir stabil energi og stabilt blodsukker. Mangel på karbohydrater i kosten kan over tid tappe kroppen og særlig hjernen for viktige næringsstoffer, føre til svekket immunforsvar og etter hvert svekket allmenntilstand».
   :-)

 3. Kenneth Skov sier:

  Mye interessant og korrekt informasjon om sukker her etter min mening. Har selv vært sukkeravhengig og følt helvetet på kroppen.Husk også store doser sukker daglig vil sette viktig hormonproduksjon som foregår i leveren ut av spill. Når leveren blir bombadert av store mengder sukker over tid slutter den å produsere leptin. Dette hormonet er viktig for mettehetsfølelse og appetittregulereing. Denne sammenhengen er uhyre viktig for å skjønne hvordan en del mennesker kan innta slike abnorme mengder uten å bli skikkelig mette. Det dere skrive på slutten om at hjernen trenger karbohydrater for å fungere er i beste fall unøyaktig – hvis ikke direkte feil. Kroppen danner selv det den trenger for at hjerne skal fungere optimalt – helt uten karbohydrater. Når det er sagt så synest jeg det er for ekstremt å leve uten karbohydrat, så jeg spiser litt nøtter og friske bær. Jeg tror også på at vi finner alt vi trenger ut i naturen viss vi gidder å løfte ræva vår ut av sofaen :) For de som ikke gidder eller har anledning til å ta turen ut så er selvfølgelig deres produkter et godt alternativ.

  • admin sier:

   Hei Kenneth,
   Vi er helt enig med at det er i naturen du finner det du trenger. En annen ting alle må huske på er at vi er forskjellige og det er viktig at man finner sin egen vei. Det som virker for noen, gjør ikke alltid det for andre. Noe vi alltid anbefaler er at du må teste ut, eksperimentere og finne ut hva som funker, det er jo det som er gøy og det virker som du har gjort det.
   :)

 4. Camilla sier:

  Hei! Dette høres interessant ut med supermat, men jeg trener relativt mye med både vekter og aerobic, så da nytter det ikke med lavkarbo hvis jeg skal holde koken oppe. Høy intensitet med mye hopp og løping krever mye energi, og da er kanskje også raske karbohydrater å foretrekke, ikke nødvendigvis sukker men en bakt potet.

  • admin sier:

   Hei Camilla,
   For noen trengs det en del karbohydrater for å holde blodsukkernivået stabilt. Dette gjelder spesielt de som trener mye «cardio» og aerobisk trening. Vi må også huske på at alle er individuelle og behovene varierer veldig.
   Når det gjelder supermat er også Pure Planet Activated Barley et fint alternativ til for eksempel en bakt potet. Ved å spise Activated Barley får du i deg et brett spekter av komplekse karbohydrater som gir deg veldig langvarig stabil energi, såkalt «maratonmat». Den inneholder også store mengder av beta glukaner som styrker immunforsvaret og virker betennelseshemmende. Dette vil også korte ned restitusjonstiden, noe de fleste som trener mye er veldig opptatt av. Det er bare å leke seg frem til det som funker best for hvert enkelt.
   :)

Legg igjen en kommentar