Sukkerdebatten fortsetter: er sukker avhengighetsdannende og hvordan fjerne søtsuget?

I gårdagens Dagbladet slår de til med med «så farlig er vanlig sukker» på forsiden , uten å forklare hvorfor det er farlig. Vi kommer her med noen forklaringer om sukker, og gir deg enda bedre råd for å fjerne søtsuget!

Utgangspunktet for  artikkelen i Dagbladet var en artikkel publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature i begynnelsen av februar i år. Den er blant annet skrevet av Robert Lustig som er en av USAs største sukker-eksperter. Et godt referat fra Lustigs artikkel kan leses her: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120201135312.htm.

Sukker, som vi kjenner det, består av molekylene glukose og fruktose. Ett av hver av disse danner tilsammen sukrose-molekylet, som vi kjenner som sukker. Sukker er typisk utvunnet fra sukkerroer eller sukkerrør. Det første er en slags rotgrønnsak, det andre er som et høyreist strå med en kraftig stamme som sukkeret presses ut av. Prosessen fra plante til hvit pulver, innebærer raffinering og bearbeiding så man til slutt kun har sukrosemolekylene igjen. Alle de gode næringsstoffene blir fjernet, og man sitter igjen med et virkestoff: sukrose.

Dr Lustig og de andre han forsker med anbefaler at sukker blir regulert fra statlig hold på samme måte som tobakk og alkohol, blant annet på grunn av at det har vist seg å gi disse symptomene hos amerikanere:

–          Øker blodtrykket

–          Forstyrrer hormonenes kommunikasjon

–          Gir leverskader

Dette ligner svært på  det som skjer ved høyt alkoholforbruk, og skyldes sannsynligvis at fruktose-delen i vanlig sukker må omdannes i leveren. Hvis noe som omdannes i leveren spises i store mengder, kan dette føre til en overbelastning som på sikt kan gi skader.

Avhengighet av sukker er debattert. En artikkel fra 2008, av Avena, Rada og Hoebel viste at rotter som fikk en viss dose sukker hver dag i en periode, utviklet abstinensadferd da sukkeret ble fjernet. De samme forskerne har tidligere vist at jevnlig sukkerinntak gir lignende dopamin-responser i hjernen som flere typer dop.

Det kan altså se ut som om daglig inntak av store mengder sukker gjør deg avhengig på lik linje med heroin, det er vel ikke spesielt ønskelig? Dette kunne godt vært nevnt i Dagbladets artikkel, men kanskje er det for kontroversielt?

Uansvarlige råd fra ernæringsfysiologer

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius har noen gode råd for hvordan du skal kontrollere søtsuget.  Vi er enige i hennes anbefaling om at vi skal spise grove, langsomme karbohydrater, proteiner og mat som metter og nøtter. Superfrukt og bær bør også være på denne lista. De fleste punktene er ok, men hun foreslår kaffe latte som mellommåltid noe vi reagerer kraftig på. Kaffe, og spesielt koffein, er blant annet med på å akutt øke blodtrykket. Det er også med å redusere glukosetoleransen rett etter at den er drukket, ved å øke nivået av stress-hormonet adrenalin (Greeenberg, boozer og Geliebter 2006). Forskning på kaffe kan være forvirrende, fordi det finnes både gode og dårlige effekter av kaffe. Det er typisk mennesker å velge ut de positive, og se bort i fra de negative fordi dette er noe vi er så glade i. Vi i supernature mener det er uansvarlig av en ernæringsfysiolog å anbefale å drikke en kopp kaffe latte, i stedet for å spise et næringsrikt måltid. Kaffe er også en vitamin/mineral-tyv, og inntak av kaffe krever inntak av flere vitaminer og mineraler.

Hva kan man gjøre for å dempe søtsuget?

Som nevnt er sukker svært raffinert,  og innehodler ingen vitale næringsstoffer. Betegnelsen tomme kalorier, kunne vært byttet ut med «tyvaktige kalorier», fordi kroppen forbruker flere vitaminer og mineraler for å forbrenne og bli kvitt sukkeret man inntar. Insulin er blant annet avhengig av magnesium, og redusert magnesiumnivå er forbundet med diabetes type 2 (Chaudhary, Sharma og bansal, 2010). Også krom, sink, selen og flere spormineraler er nevnt som relevante for metabolismen av sukker( Wiernsperger og Rapin, 2010).

Sørg derfor for å få i deg nok vitaminer og mineraler. Kjenner du at du er sukkeravhengig, kan det faktisk være mineralmangel. Ionic elements inneholder magnesium, og all supermat inneholder et utvalg av vitaminer og mineraler som tilfører det som sukkeret stjeler fra oss.

Den beste måten å bli kvitt sukkersuget på, er å spise noe som er enda bedre. Å lage sin egen sjokolade proppfull av lecithin, ricebran og andre gode fettkilder for eksempel – gjør godt for både kropp, sjel og søtsug.

Sjokoladen kan for eksempel søtes med kokosblomstsukker. Dette inneholder også fruktose og glukose, men fordi det er uraffinert inneholder det fortsatt en mengde mineraler og sporstoffer. I tillegg produseres kokossukker av små-skala bønder, som  bruker overskuddet til å blant annet styrke utdanning og helsetilbudet i området. Dette i motsetning til den enorme sukkerindustrien, som har mange mørke baksider.

Kilder:

Avena, Rada og Hoebel, 2008: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/?tool=pubmed,

Greeenberg, boozer og Geliebter, 2006: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17023692)

Chaudhary, Sharma og bansal, 2010: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19629403

Wiernsperger og Rapin, 2010: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3023745/?tool=pubmed

 

 

Legg igjen en kommentar