Supermat og superhelse i 2013

I 2012 har supermat for alvor kommet frem i media. Vi har lenge jobbet med å spre informasjon om supermat og superhelse, og vi ser at 2012 var året for at dette virkelig kom frem i lyset og at vi er med på å sette dagsorden. VG sier i en artikkel om mattrender at supermat og rawfood er i ferd med å være en del av folks hverdag på lik linje med lavkarbo. For mange andre er superhelse og supermat en ny måte å forholde seg til mat og ernæring på. Ofte er det som er nytt noe som folk synes er litt skummelt. Skepsis er sunt, men vi synes det er viktig å fortsette å informere og knuse mytene om supermat og superhelse.

Vi trenger åpne øynene for at det finnes en rekke frukter og plantevekster som er mer næringsrike enn det vi tradisjonelt spiser her hjemme, og at en naturlig del av utviklingen er at disse blir introdusert på markedet. Og de kommer som et svar på en skremmende økning av livsstilssykdommer – der maten kan være den forebyggende medisin.

 Vi vil benytte sjansen til å ønske dere et fantastisk nytt år, og tusen takk for inspirasjon og oppslutning i det gamle året. Vi vil fortsette å informere, følge med på viktig forsknng innen helse, ernæring og supermat og vil dele det med dere. Flere bøker vil følge og dere kommer til å se mer av oss i det kommende året. Varme hilsener fra Supernature teamet

John Opsahl, supermatekspert og en av grunderene av Supernature gir under en god forklaring om supermat og tankegangen bak.

– Supermat er enkelt fortalt bare en måte å klassifisere matvarer på. Det er hovedsakelig frukt, grønnsaker, bær og røtter med et eksepsjonelt høyt innhold av gunstige næringsstoffer og plantekjemikalier, og som har dokumentert positiv effekt på helsen vår. Historisk sett er det egentlig tilfeldigheter som har ført til at vi spiser den maten vi gjør. Det er kultur, folkevandring, industri og annet som har gjort visse matvarer populære, ikke nødvendigvis at de er de sunneste og beste. Ideen bak supermat er at man har tatt et skritt tilbake og tenkt: Nå har medisin og forskning siden andre verdenskrig gitt oss kunnskaper om hva kroppen trenger, hva som er helbredende og hva som er skadelig. Hva hvis vi tok det som utgangspunkt, startet med blanke ark, og så begynte å lete etter de aller beste matplantene? Matplanter som er både mat og medisin? I løpet av de siste 30 årene har man funnet frem til hundrevis av matplanter med eksepsjonelle egenskaper, og det letes stadig fram til nye og spennende planter. Mange har vært i tradisjonell bruk nettopp på grunn av sine næringsstoffer og gunstige effekter på helsen.

Supermat er MAT, på lik linje med andre matvaregrupper. Forskjellen er at supermat er mer konsentrert, har bredere innhold av næringsstoffer, er renere, økologisk, og belaster både naturen og kroppen minimalt. Vi anbefaler folk å spise sunt og variert, og la supermat være en del av kostholdet.

–  Vi er ikke så flinke til å spise sunt som vi tror. Salget av ferdigmat, halvfabrikata og prosessert mat øker sterkt hvert eneste år. Disse produktene inneholder lite mineraler og komplekse næringsstoffer, men er rikt på sukker, stivelse, usunt fett og diverse tilsetninger og kjemikalier. At vi er et land befolket med grønsaksknaskende mennesker som alltid lager sunn mat fra bunnen er ren fantasi og ønsketenkning.

Interessen for supermat er økende rett og slett fordi det virker.

– De typiske effektene folk opplever er mer energi, bedre fordøyelse, klarere hud, bedre søvn, mer stabilt humør i tillegg til bedre organfunksjoner, høyere hormonnivåer og generelt bedre opplevd helse. De som trener opplever bedre utholdenhet, færre skader og kortere restitusjon. Og for å ta det med en gang: Du kan godt lure deg selv og oppleve placeboeffekter i en uke, men neppe over flere år. Du kan ikke innbille deg til klarere hud eller permanent bedre hormon- og organverdier. Supermat er ikke noe hokuspokus. Det er akkurat de samme næringsstoffene du kan få i annen sunn mat, bare i mye bredere og høyere konsentrasjoner, uten alt fyllstoffet. De fleste er i dag enige om at det er bedre med grovbrød enn loff, og at vi helst skal spise grønnsaker fremfor godteri. Forholdet mellom mat og supermat er akkurat det samme, bare at avstanden er større. Det kan neppe være et problem at supermaten inneholder mer gunstige næringsstoffer når all forskning fra de senere årene viser at frukt og grønt inneholder mindre næringsstoffer enn før, mye på grunn av måten det blir produsert på. Vi bruker mer sprøytemidler og kunstgjødsel for å få opp volumet. Til gjengjeld får maten mindre næringsinnhold. Om det kommer som ferskmat, tørket eller pulver burde være mindre viktig . Det vesentlige for meg er at folk velger den maten og den livsstilen som passer for dem. Blir du lykkelig av å spise junk og frossenpizza, så spis og kos deg med god samvittighet. På samme måte er det mange som opplever glede ved å spise sunn mat og supermat, og kjenner at de får øket livskvalitet på den måten. Vi er alle forskjellige, og det er viktig at vi respekterer at det finnes mange ulike måter å forholde seg til helse og mat på. At supermat gir alle enkel tilgang på sunne, rene råvarer som gir både inspirasjon, livsglede, mindre overvekt, økt livskvalitet og bedre helse burde vel egentlig være en gladmelding.

 

Kommentarer

En tilbakemelding - “Supermat og superhelse i 2013”
  1. Siri sier:

    Godt sagt ! :)

Legg igjen en kommentar