Transfett øker faren for Alzheimer – artikkel i VG
«Velger du hjernegode matvarer reduserer du Alzheimer-faren med flere titalls prosent, viser ny studie. Transfettet øker derimot faren. Får man ikke i seg nok av det gode fettet, ser det ut til at deler av hjernen dør ut, den svinner hen» skriver VG
Dette kommer frem i en ny studie som ble publisert før nyttår i forskningstidsskriftet Neurology.
Denne studien er spesielt spennende fordi de bruker en blodprøve-metode hvor flere næringstoffer måles samtidig, istedenfor å fokusere på ett og ett næringsstoff av gangen som mange andre studier ofte gjør. Denne studien viser, uten tvil, at inntak av dårlig mat gir dårlig effekt, og inntak av god mat gir god effekt.
Resultatet viser blant annet at maten du spiser har stor innvirkning på både hjernevolum, mental funksjon og hukommelse.
-Hele 17 % variasjonen i deltagernes mentale testresultater, skyldes kosthold.
– Hele 34 % av variasjonen i deltagernes hjernevolum og hjernesvinn, kunne tilskrives kosthold
«Dette er veldig spennende å se at folk potensielt kan stanse hjernens krymping og holde hjernen skarp bare ved å justere kostholdet sitt» sier Gene Bowman, hovedforfatter av studien, og professor ved Oregon Health & Science University i Portland.
Studien viser at inntak av gode fettsyrer, i tillegg til vitaminer som B-, C-, og E-vitamin er meget gunstig, og supermat er jo som mange sikkert vet mat med et svært høyt næringsinnhold, som både renser og på sikt bygger superhelse!
Flere ulike typer supermat sammen, vil også gi kroppen et bredere spekter av hva den trenger. Når man i tillegg kombinerer flere superprodukter vil produktene støtte hverandre å gi en synergieffekt i kroppen – altså får du større utbytte av hvert produkt når de kombineres. Vi sier at grunnsteinene i supermat er gress, alger og fett. Til sammen gir dette deg de aller viktigste næringsstoffene, og det beste grunnlaget for hjernen, og kan rett og slett være med på å hindre at hjernen krymper om vi skal tro på denne forskningen.
Dette er bare et lite studie, og et av få som bruker denne blodprøve-metoden hvor flere næringsstoffer måles samtidig. VI kan derfor bare ane konturene av at kommende studier vil fokusere mer på at man trenger nok av alle næringsstoffer, i stedet for å fokusere på ett og ett næringsstoff i gangen.