La barna spiser seg smartere – Våre best tips for å introdusere supermat til barn

Usunn kost kobles til lavere IQ – For første gang  rapporterer forskere om koblinger mellom spisevaner i tidlig barndom med generelle intellektuelle evner når barna er 8,5 år. Forskerne mener kvaliteten på maten de første tre årene er veldig viktig, og at effekter av riktige kostholdsvalg kan opprettholdes senere i barndommen. Resultatene viser at et fett og søtt kosthold som treåring, og i tiden før, kan kobles til en nedgang i IQ-poeng ved 8 års alder. Derimot kunne sunne 8 åringer, som har spist mye mat som salat, grønnsaker, fisk og ris fra de var helt små, forvente en økning av sine IQ-poeng. http://www.forskning.no/artikler/2011/februar/278642

Våre best tips for å introdusere supermat til barn

Med Supermat får barn enkelt i seg mye næring, og bare ved å gi barna en smoothie hver dag med gode fettsyrer og greens kan man forebygge de næringshullene som kan oppstå ved et «vanlig kosthold».  For barn er det viktig med variert kost og mat med mye næringsstoffer, men spesielt viktig er det med riktige, høykvalitets fettprodukter. Barn skal ha en stor andel fett i kosten sin, for oppbygning av blant annet nervesystemet og hjernen. I tillegg anbefaler vi selvfølgelig at man i størst mulig grad velger brett, variert og økologisk, og begrenser raffinert sukker, stivelse og mye raske karbohydrater.

Når det er sagt er også alle barn forskjellige, med forskjellige behov som det er viktig å ta hensyn til. Uansett alder er det godt å ha Supermat som kan fylle næringshullene. Ved å bruke supermat får kroppen noe av det aller beste som finnes av næring, samtidig som man ikke trenger å tenke på oppskrifter eller avanserte bruksanvisninger.

La barna delta
Ved å la barna få delta i matlagingen introduseres de til bevissthet rundt kostholdet. Supersmoothies introduserer også barna til supermat på en gøy måte hvor de kan eksperimentere med forskjellige farger og smaker. Supersmoothies smaker godt, er fargerike og ikke minst supersunne :-)

Introduksjon av supermat til barn:
Husk å starte med helt minimale doser, og trappe opp gradvis. Introdusere ett og ett supermatprodukt av gangen. Slik kan kroppen og fordøyelsen få en gradvis tilvenning.

Dosering av supermat til barn:
Husk at som grunnregel, skal barn ha halv dose av hva som er beregnet til voksne. Det er viktig å prøve seg frem og starter i med svært små doser, litt og litt. Regn med en tilvenningsfase, og følg med underveis, siden doseringen også kan variere i perioder.

Tips om søtning og ingredienser:
Mange barn synes supermaten smaker godt uten så mye smakstilsetninger, særlig barn som har fått supermat allerede fra første leveår. Om barna ikke liker smakene, sørg for at det du blander til dem smaker godt, men unngå juice med sitrus. Sunniva-serien fungerer fint. Spirulina kan ha en litt stram smak, og da kan særlig mango- og eplejuicen, eller de frosne usukkrede bærblandingene være fine å blande i.

Supernature Purely Fruit, Amanprana Extra Virgin kokosolje, Supernature Pure Lecithin, Supernature Rice Bran og Activated Barley, for eksempel med svisker eller honning som søtning(OBS! til litt større barn), gir kjempegode smoothies. Rismelk både med og uten vanilje, og banan(fersk eller frossen), gir god base til supersunne milkshakes.

Vi anbefaler også den nye boken «Supersmoothies – Superhelse på 1-2-3″ for inspirasjon og deilige oppskrifter til hele familien.


Kommentarer

8 tilbakemeldinger - “La barna spiser seg smartere – Våre best tips for å introdusere supermat til barn”
 1. Ida sier:

  Fra hvilken alder kan man introdusere supermat til barna? Og der det står (OBS! til litt større barn) gjelder det kun honning, eller alle de oppramsede produktene? I flere av oppskriftene deres står det vaniljepulver. Hvor får man kjøpt det? Ble mange spørsmål her, men det får stå sin prøve. :) God helg!

 2. carina sier:

  hei.
  vil starte med litt supermat til barna mine(1 og 3år). Vi er vel en lavkarbofamile. så sukker har vært helt utelukket og har prøvd å begrense stort inntak av karbohydrater(brød etc).Men ønsker som sagt både selv og til barna og introdusere «grønt». Men anbefales og starte med et produkt av gangen. Hva vil dere anbefale å starte med? I smoothies(og event annen mat)har jeg brukt f.eks olje, frø, hemp protein,lecithin, greens en stund .Bruke rogså endel nøttemel, men har vært forsiktig til han minste, har dere noen erfaringer med det?Så vil jeg bare få si TUSEN TAKK for en inspirerende side :)

  • admin sier:

   Hei Carina! Veldig hyggelig å høre at dere er så godt i gang :-) Barn har veldig stor nytte av supermat og du kan fint prøve deg frem med det meste. Bare husk halv dose av anbefalt dose og trapp forsiktig opp. Gode fettsyrer er spesielt bra. Anbefaler Superdamenes nye bok «Supersmoothies» for gode og barnevennlige oppskrifter. Når det gjelder nøttemel så er det svært individuelt hva forskjellige barnemager vil ha. Prøv deg frem :-) Du kan fint introdusere gode fettsyrer, som Okinawa Omega-3 og Kokosfett sammen med feks Purely Greens og Rice Bran. Lecithin kan også være fint, i tillegg til Purely Fruit, bare ikke bland Greens og Purely Fruit. Som sagt regn med en liten tilvenningsfase og prøv deg frem med forskjellige oppskrifter. La gjerne barna være med å lage sine egne smoothies :-) Lykke til!

 3. carina sier:

  Glemte forresten en ting jeg også skulle spørre om. Samboeren min har slitt med migrene siden han var barn. Er sikkert 5-6 år siden han kuttet ut sukker og la om kostholdet sitt. Har kanskje hjulpet litt, men han sliter ennå med migrene fra tid til annen. Så vil gjerne prøve seg på litt grønt han og, for å se om det kan hjelpe . Er det noe spesielt han burde ta da, og kjenner dere til noen som har blitt kvitt/forbedret migrenen med å ta alger, gress ol.?
  Nok engang takk :)

  • admin sier:

   Hei igjen! Når det gjelder migrene kan alt av animalske produkter være store triggere så omlegging av kostholdet er veldig viktig. Spesielt rødt kjøtt og melkeprodukter kan være problematisk. Mange med migrene har blitt mye bedre ved å teste ut et vegansk kosthold. I tillegg vil et basedannende kosthold med mye Greens og gode fettsyrer være meget gunstig. Vi kommer til å skrive et lengre innlegg om supermat og migrene siden det er et såpass stort tema, så følg med videre på bloggen. :-)

Legg igjen en kommentar