Supermatens store superhelt – Spirulina

Spirulina er en av de virkelige store superheltene innen supermat og vi kan ikke unngå å anbefale denne fantastiske algen til alle, både store som små. Spirulina er en energibombe, og kanskje den mest bredspektrede og næringstette matsubstans som finnes. Den gir metthetsfølelse, stabiliserer blodsukkeret og hele kroppens kjemi – er svært næringseffektiv og gir raskt resultater, og med dagens nivå av luft- og miljøforurensning, kombinert med et stadig dårligere kosthold med næringsfatting mat, vil absolutt alle ha et stort utbytte av å inkludere denne fantastiske algen inn i sitt daglige kosthold! Spirulina bekjemper bakterier, motvirker allergier og har vist seg å ha positiv effekt på blant annet diabetes. Forsøk har vist at Spirulina kan styrke immunsystemet under behandling med cellegift og stråling. Idrettsmenn og kvinner bruker Spirulina for å øke energinivå og utholdenhet. I tillegg har både FN og WHO (Verdens helseorganisasjon) anbefalt Spirulina som et trygt kosstilskudd for barn.

Spirulina inneholder hele 60% lettopptakelig protein og har en enestående biotilgjengelighet på 90%. Proteinene inneholder alle åtte essensielle aminosyrer i riktig forhold, og er mye lettere å fordøye enn proteiner fra feks. kjøtt og soyaprodukter. Med sitt bredspektrede næringsinnhold forsynes kroppen med massevis av livsviktige vitaminer, mineraler, sporstoffer, aminosyrer og klorofyll. Spirulina er blant annet et fullspektret B-vitamin tilskudd, og inneholder store mengder B 12! En helt naturlig energibombe!

Spirulina balanserer stoffskiftet og hormonbalansen, demper sultfølelsen i tillegg til å virke vektregulerende. Et godt tips er å teste ut Spirulina over en periode – som mellommåltid, eller når blodsukkeret er iferd med å droppe, og kroppen tror den har lyst på noe søtt. Eksperimenter og se hva dette ene måltidet kan gjøre for deg på sikt.

Dagens oppskrift gir en litt annerledes twist på Spirulinasmoothien :-)

Minty Spirulina

1,5 dl eplejuice
0,5 dl vann
1 ss Spirulina
3 ss Supernature rå agavesirup
1 dråpe Supernature Helt eterisk eukalyptusolje
1 dråpe Supernature Helt eterisk peppermynteolje
en tredjedels skrelt agurk.
Enjoy!! :-)

Kommentarer

2 tilbakemeldinger - “Supermatens store superhelt – Spirulina”
 1. Hei,

  Synes det er ganske uproft av dere å stadig reklamere for at det finnes b12 i spirulina, når det er vist gjennom tester at det er snakk om kobalamidstoffer som likner veldig på b12, men ikke har fysiologisk effekt i kroppen. Derimot kan den muligens blokkere for opptaket av b12 og gi falske svar på høye nivåer i blod. Spesielt farlig kan dette være for de som lever på vegansk kost.

  Les gjerne denne:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17959839

  «Most of the edible blue-green algae (cyanobacteria) used for human supplements predominantly contain pseudovitamin B(12), which is inactive in humans. The edible cyanobacteria are not suitable for use as vitamin B(12) sources, especially in vegans».

  Mvh
  Marte

  • admin sier:

   Hei Marte!
   Takk for at du bringer opp dette spørsmålet. Dette er en viktig problematikk. De store variasjonene man ser i forhold til innholdet av aktivt B12 i spirulina har med gjødslingsmetoden å gjøre og det er derfor viktig å være ops på hvordan algen blir dyrket frem og hvor den kommer fra. Det er nettopp derfor det er så viktig å velge riktig leverandør og type spirulina.
   Vi har testet ut mange forskjellige typer spirulina og vi finner at veldig mye ikke holder mål.
   Vår spirulina har selvfølgelig blitt testet og inneholder 36% aktiv B12 og 64% inaktiv B12.
   Den oppgitte mengden B12 innhold i spirulina er det totale, noe vi har gjort fordi det er den vanlige måten å gjøre det på.
   36 % av 300 µg= 108 µg
   Ved daglig inntak av 3 g spirulina får man da: 3,24 µg aktivt B12, som dekker anbefalt daglig inntak i Norge.

   Det er ikke alltid like lett å analyser opptak og utnyttelsesgrad av vitaminer og mineraler. Det er både avhengig av kilden og formen til vitaminet, og også hver enkelt persons evne til å ta opp å utnytte næringsstoffene. Derfor vil tallene vi har fått fra vår leverandør, og publiserte studier kun gi et generelt bilde av situasjonen.

   Det finnes mye forskning på spirulina. Her er et publisert studie fra 2009 som har tatt for seg en annen blå-grønn alge, AFA-algen som viser at denne algen kan være en god kilde til vitamin B12 for veganere.
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20108213

Legg igjen en kommentar